Fred Teeven: een gevangenis is geen hotel

Gevangenen moeten verlof verdienen, vindt staatssecretaris Teeven. Nu zijn verloven te vanzelfsprekend.

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Justitie) wil de mogelijkheden voor verlof voor gedetineerden inperken. Het standaard weekendverlof verdwijnt, bij andere verloven wordt het gedrag van de gevangene bepalend. Dat maakte hij zaterdag bekend tijdens de open dag van de Dienst Justitiële Inrichtingen.

Volgens Teeven zijn verloven nu te veel een vanzelfsprekendheid. Hij wil dat gevangenen hun verlof verdienen, en dat het een bijdrage levert aan hun terugkeer in de samenleving. De duur van weekendverloven wordt teruggebracht van maximaal 60 tot maximaal 24 uur. Ook komen gevangenen pas een jaar voor het einde van hun straf in aanmerking voor verlof. Nu is dat nog achttien maanden. Volgens Teeven is een gevangenis „geen hotel”.

Tijdens het verlof kan een gedetineerde zaken regelen die noodzakelijk zijn voor een leven buiten de gevangenis, zoals het aanvragen van een paspoort of het doen van een sollicitatiegesprek. Bij het verlenen van verlof wil Teeven dat er meer rekening wordt gehouden met de maatschappij, slachtoffers en nabestaanden. Daarom moeten vaker controlemiddelen als een meldplicht of contactverbod worden ingezet.

Het terugbrengen van de verlofmogelijkheden hangt samen met een nieuw gevangenissysteem dat Teeven voor ogen staat. Er komen voortaan drie programma’s voor gedetineerden. In elk programma heeft de gevangene weer meer vrijheden. Een gedetineerde kan doorstromen naar een volgend programma als hij voldoende gemotiveerd is en inzet heeft getoond. Dat stelsel moet in 2013 ingaan.

Directeur Rien Timmer van Exodus, een vrijwilligersorganisatie die (ex-)gedetineerden ondersteunt, is niet blij met de plannen van Teeven. Volgens hem kost het tijd om gedetineerden goed voor te bereiden op hun terugkeer in de samenleving. „En nu wordt er juist op die tijd beknibbeld. Dan wordt de kans op recidive groter.” (NRC)