Fillon presenteert Frans bezuinigingsplan van 100 miljard

François Fillon vandaag tijdens de persconferentie waarop hij de extra bezuinigingen bekendmaakte. Foto AFP / Jacques Demarthon

Frankrijk wil 100 miljard euro bezuinigen om in 2016 de overheidsfinanciën weer op orde te hebben. Premier François Fillon kondigde vandaag een aantal extra versoberende maatregelen aan om de triple-A rating vast te kunnen houden. Volgend jaar moeten die een bijkomende 7 miljard euro opleveren.

Zo gaat volgens persbureau AFP de omzetbelasting voor bedrijven met een jaaromzet van meer dan 500 miljoen euro met 5 procent omhoog. Ook gaat de BTW op veel goederen en diensten verhoogd worden.

Verwachte economische groei valt tegen

De nieuwe bezuinigingsmaatregelen zijn ingegeven door de daling van de verwachte economische groei voor 2012 van 1,75 procent tot 1 procent. De bezuiniging moet ongeveer 7 miljard opleveren in 2012, in aanvulling op een plan van 12 miljard euro dat eind augustus werd gepresenteerd.

“We hebben een aantal jaren van hard werken voor de boeg. ‘Faillissement’ is meer dan een abstract woord geworden. Om in 2016 op een tekort van nul uit te komen, dat is ons doel, zal het neerkomen op meer dan 100 miljard euro te bezuinigen.” - premier François Fillon.

Triple-A rating onder druk

Frankrijk, na Duitsland de tweede economie van de eurozone, staat onder druk om de staatsfinanciën te verbeteren. Kredietbeoordelaar Moody’s waarschuwde onlangs dat de stabiele verwachtingen voor de triple-A rating onder druk staan.

Een aanpassing van het pensioenstelsel komt eveneens dichterbij. Het lijkt erop dat het plan van Nicolas Sarkozy, om de pensioenleeftijd te verhogen van 60 naar 62, in 2017 doorgevoerd moet zijn. Het oorspronkelijke idee was om dat een jaar later te doen.

Frankrijk heeft toegezegd het begrotingstekort van 5,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar te verminderen tot 4,5 procent volgend jaar. In 2013 moet het land vervolgens voldoen aan de drie procent die Europese verdragen voorschrijven.

    • Jules Seegers