Europese beurzen in de min door zorgen politieke situatie Italië

Name: 2011-11-07T143328Z_01_ACO07_RTRMDNP_3_MARKETS-EUROPE-FACTORS.JPG Caption: Two men look at screens at the bourse in Madrid November 7, 2011. European stock futures pointed to a weaker open for equities on Monday as political uncertainties in highly-indebted Italy and Greece raised fresh concerns that the region's debt crisis would intensify and threaten a fragile global economic recovery. REUTERS/Andrea Comas (SPAIN - Tags: BUSINESS)
Name: 2011-11-07T143328Z_01_ACO07_RTRMDNP_3_MARKETS-EUROPE-FACTORS.JPG Caption: Two men look at screens at the bourse in Madrid November 7, 2011. European stock futures pointed to a weaker open for equities on Monday as political uncertainties in highly-indebted Italy and Greece raised fresh concerns that the region's debt crisis would intensify and threaten a fragile global economic recovery. REUTERS/Andrea Comas (SPAIN - Tags: BUSINESS) Twee handelaren bekijken de beursgang in Madrid. Foto Reuters / Andrea Comas

De onzekere politieke situatie in Italië hebben er voor gezorgd dat de Europese aandelenmarkten de week in mineur zijn begonnen.

In Amsterdam sloot de AEX onder de psychologische grens van 300 punten, namelijk op 299,75 punten, een verlies van 0,7 procent. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt maakten ook lichte verliezen tussen de 0,3 en 0,64 procent.

Beleggers zijn bezorgd dat Italië niet aan zijn betalingsverplichtingen en beloften voor hervormingen zal kunnen voldoen. De rente op Italiaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar staat op een recordhoogte, een teken van het dalende vertrouwen in de economische situatie in het land.

Morgen stemt het Huis van Afgevaardigden over de jaarrekening. Dan zal ook blijken of premier Silvio Berlusconi zijn parlementaire meerderheid behoudt. De hele dag wordt er al druk gespeculeerd over een mogelijk aftreden van de Italiaanse premier.

In tegenstelling tot andere Europese beurzen sloot Athene wel in de plus. Na de paniek van vorige week heerste er op de Griekse beurs vandaag optimisme over het gisteren bereikte akkoord over de overgangsregering. Uiteindelijk sloot de beurs met een winst van 1,39 procent.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis