EFSF haalt drie miljard binnen voor Ierland door emissie obligaties

Het Europees Fonds voor Financiële Stabiliteit (EFSF) heeft vandaag drie miljard euro opgehaald bij de emissie van nieuwe obligaties met een looptijd van tien jaar om het noodlijdende Ierland te ondersteunen.

Dat meldt persbureau Reuters. Hoewel het beoogde geldbedrag is gehaald met de verkoop, was er volgens het EFSF minder vraag voor verwacht. Dat komt volgens het fonds vanwege het afnemende vertrouwen in de eurozone. Het fonds kreeg net iets meer bestellingen dan de beoogde drie miljard, tegen een rente van 3,59 procent. Toen het EFSF in januari obligaties in de verkoop gooide met een totale waarde van vijf miljard euro was de vraag negen keer groter dan het aanbod.

De tegenvallende vraag naar deze EFSF-obligaties kan verband houden met de toenemende interesse in Duitse staatsobligaties. Vandaag werd bekend dat de rente op deze schuldpapieren een recordlaagte bereikte, namelijk 0,08 procent. Veel handelaren zien in Duitse obligaties een veilige haven tijdens de roerige schuldencrisis in de eurozone. Dat in tegenstelling tot Italiaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar, daar bereikte de rente vandaag een recordhoogte van 6,58 procent. De rente reflecteert het gedaalde vertrouwen van de financiële markten dat Italië aan zijn betalingsverplichtingen en beloften voor hervormingen zal voldoen.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis