De keukenkastjes, ovens en besteklades van je buren

None

Erik Klein Wolterink: Kitchen Portraits Vormgeving Hans Gremmen. Uitgeverij FW, co-uitgever Galerie Bart, € 25, - ****

Gluren bij de buren, wie wil dat nou niet? Stiekem alle kastjes open trekken, kijken hoe netjes ze zijn, wat er gegeten wordt en hoeveel restjes er in de koelkast staan. Dit fotoboek van fotograaf Erik Klein Wolterink voldoet aan al die nieuwsgierige behoeften. En meer. Op ingenieuze wijze portretteert Klein Wolterink negen Amsterdamse keukens. Het zijn mooie portretten, die iets weten te vertellen over de levens en karakters van de keukens. Ze geven elk een andere nationaliteit weer, die in vele details wordt blootgelegd.

Want wat de fotograaf gedaan heeft, is alle kastjes, lades, ovens en vaatwassers van de keukens zonder deurtjes recht van voren fotograferen. Al die foto’s plakte hij weer aan elkaar, waardoor er een naakte binnenkant van de keukens over blijft. Het boek is slim vormgegeven door eerst de overzichtsbeelden van alle keukens te tonen en daarna in te zoomen op alle beelden, waardoor je schaamteloos alle potjes in de kast kan bekijken en vieze aanplak onder de gootsteen kan ontleden. Door de verschillen tussen de keukens is te zien hoe in alle verschillende culturen de keuken op een andere manier een centrale rol in ieders leven speelt. Zo verschilt de zeer georganiseerde en nette Joodse keuken in alles van de gezellig volle Surinaamse keuken. Een fijn boek kortom, dat mooi is vormgegeven en fotografisch verrassend is. De teksten achterin weten het project niet echt naar een hoger niveau te tillen, maar vormen prima handvatten om de foto’s nog beter te bekijken. Mijn keuken zou ook graag zo geportretteerd willen worden, en de keuken van mijn buren nog liever.

Sterre Sprengers

De tentoonstelling ‘Keukens in Amsterdam’ is tot 4 december te zien in het Stadsarchief Amsterdam.

    • Sterre Sprengers