Conrad Murray schuldig bevonden aan dood Michael Jackson

Caption: Michael Jackson fans wait outside the courthouse for the reading of the verdict in Dr. Conrad Murray's trial in Los Angeles, November 7, 2011. Murray was found guilty on Monday of involuntary manslaughter in the pop star's death. REUTERS/David McNew (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT CRIME LAW)
Caption: Michael Jackson fans wait outside the courthouse for the reading of the verdict in Dr. Conrad Murray's trial in Los Angeles, November 7, 2011. Murray was found guilty on Monday of involuntary manslaughter in the pop star's death. REUTERS/David McNew (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT CRIME LAW) Michael Jackson fans buiten de rechtszaal in Los Angeles. De lijfarts van de popster werd schuldig bevonden aan diens dood. Foto Reuters / David McNew

De lijfarts van de overleden popster Michael Jackson, Conrad Murray, is door de jury schuldig bevonden aan de dood van de King of Pop.

Murray is schuldig bevonden aan onvrijwillige doodslag door de toediening van een overdosis van het verdovingsmiddel propofol. Jackson overleed in 2009 aan de gevolgen hiervan. Murray gaf eerder toe dat hij het middel aan de zanger heeft gegeven, om hem af te helpen van zijn slapeloosheid. Murray beweerde aanvankelijk dat Jackson zelf de overdosis heeft ingenomen. Hij trok deze verklaring later in.

Het is nu aan de rechter om de strafmaat te bepalen. Murray kan nog tegen de uitspraak in beroep gaan. Murray kan maximaal vier jaar gevangenisstraf worden opgelegd. Ook verliest hij zijn bevoegdheid als arts, meldt persbureau AP. Murray blijft in hechtenis totdat de rechter later deze maand zijn vonnis bekendmaakt.

Het vonnis wordt voorgelezen:
http://youtu.be/4WKCAMmeVCY

De jury bereikte dit oordeel na negen uur beraad in Los Angeles. Aanklagers schilderden Murray af als een roekeloze arts die Jackson achterliet terwijl hij onder de invloed was van propofol. De advocaten van Murray verdedigden hem door te stellen dat Jackson drugsverslaafd was en zichzelf de dodelijke dosis toediende toen Murray hem alleen liet.

Een lijkschouwer verklaarde echter dat het onwaarschijnlijk is dat Jackson zelf propofol heeft genomen. Hij achtte het waarschijnlijker dat Murray de overdosis verstrekte aan de zanger, nadat hij verkeerd had ingeschat welke dosis van het medicijn genoeg zou zijn om Jackson te behandelen voor zijn slapeloosheid.

De jury, bestaande uit zeven mannen en vijf vrouwen, moest unaniem tot een beslissing komen. Vrijdag werd nog geen overeenstemming bereikt, waarop de juryleden maandag verder gingen met hun overleg.

    • Hans Klis