Charlie Hebdo: liefde is sterker dan haat

Vorige week kondigde het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo aan dat de profeet Mohammed eenmalig zou optreden als gasthoofdredacteur. Daarop volgde een aanslag op de redactieburelen, haalde het hostingsbedrijf de website offline na dreigementen en was er dit weekend een solidariteitsbetoging.

Aangezien het kantoor van Charlie Hebdo is uitgebrand, werkte de redactie deze week vanuit een vergaderzaal van de Franse krant Libération met geleende computers van de krant Le Monde. Daar werd bovenstaande cover in elkaar gedraaid, een islamitische man die een tekenaar van Charlie Hebdo vol op de mond zoent. De tekst erboven? ‘Liefde is sterker dan haat’.

Onze correspondent Dirk Vandenberghe (Twitter) ging op bezoek bij de tijdelijke redactie van Charlie Hebdo, die volgens hem een traditie heeft opgebouwd in anti-religieuze cartoons. Vandenberghe:

“Charlie Hebdo is na Le Canard Enchainé het tweede satirische blad van Frankrijk. Het blad is eind jaren zestig ontstaan en bestaat vooral uit cartoons en karikaturen. Bij Charlie Hebdo zijn ze keihard anti-religieus. Ze pakken alle religies aan en zijn dus ook wel wat bedreigingen gewend. Nooit werd er echter een aanslag gepleegd, dus van de brand zijn ze flink geschrokken. De eigenaar van Charlie Hebdo zegt zelf de ‘woede te hebben onderschat’. Ze zullen echter geen andere weg inslaan en vinden dat ze over alles en iedereen moeten kunnen lachen. Er is ook geen enkele Franse wet die dat verbiedt. Dat is ook de boodschap van deze cover. Iedereen is vrij om te geloven wat ze willen, als ze zich maar aan de Franse spelregels houden.”

Lees de reportage van Dirk Vanderberghe over Charlie Hebdo morgen in NRC Handelsblad of in de digitale editie.