Brandweer laat brand Groningse natriumfabriek uitbranden

De drie medewerkers die bij het overladen van het natrium betrokken waren, wisten zichzelf in veiligheid te brengen. Foto RTV Noord

Een brand die vannacht woedde in een natriumfabriek in het Groningse Farmsum, tegen Delfzijl aan, is vanochtend onder controle gebracht. Het advies aan mensen in de omgeving om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden werd rond 06.30 uur ingetrokken. Rond 06.00 uur gaf de brandweer “grotendeels” het sein brand meester, meldt RTV Noord.

De brand woedde in een fabriek aan de Valgenweg, waar tweehonderd tot driehonderd kilo van het zeer brandbare natrium was opgeslagen. De brand ontstond vannacht rond 02:00 uur bij het overladen van een lading natrium. Dat vatte vlam toen een deel op de grond belandde, de oorzaak van het ontvlammen is nog onbekend.

Natrium reageert met water, wat het blussen bemoeilijkte. Er brandde rond 06.45 uur nog een hoeveelheid, maar deze laat men gecontroleerd uitbranden. Het grootste gedeelte van de opgeslagen voorraad vatte geen vlam.

Rond 02.00 uur deed zich een aantal explosies voor, maar er vielen volgens de brandweer geen gewonden. Toen de brand uitbrak was niemand in het pand aanwezig. Vanwege grote rookontwikkeling werd omwonenden aangeraden ramen en deuren gesloten te houden.

Beelden van RTV Noord:

    • Jules Seegers