Bleker bekijkt bosverbod voor jager die wet overtreedt

Staatssecretaris Bleker (Natuur, CDA) onderzoekt of jagers die de Flora- en Faunawet overtreden, een toegangsverbod voor bossen en natuurgebieden kunnen krijgen. Aanleiding is de aanhouding van drie Drentse jagers, vorige week, die worden verdacht van grootschalige vergiftiging van roofdieren als vossen, marters, dassen, haviken en buizerds. Bleker vindt dat deze „criminaliteit streng moet worden aangepakt”, aldus zijn woordvoerder.

Op diverse jachtterreinen in Drenthe zijn de afgelopen twee jaar zeker 48 vergiftigde roofdieren aangetroffen. De verdachten van die vergiftiging (58, 50 en 20) komen uit Donderen en Anloo. De 50-jarige man zit nog vast. De jagers beschouwen roofdieren als concurrent, omdat ze op dezelfde prooidieren jagen.

Om de roofdieren te doden, plaatsten de jagers volgens Jelle van der Meulen van de Drentse milieurecherche bijvoorbeeld pvc-buizen in de grond met vergiftigd lokaas. Ze gebruikten daarvoor illegaal landbouwgif. Op gebruik hiervan staat een maximale celstraf van zes jaar. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Ook in andere provincies worden roofdieren gedood. Friesland is koploper met 105 meldingen vorig jaar.