Blatter wil nieuw comité voor hervormingen FIFA

Caption: FIFA president Joseph S. Blatter speaks during a press conference in Zurich, Switzerland, Friday, Oct. 21, 2011. Blatter announced that the FIFA will reveal the documents concerning the ISL bribe affair. (AP Photo/Keystone/Walter Bieri)
Caption: FIFA president Joseph S. Blatter speaks during a press conference in Zurich, Switzerland, Friday, Oct. 21, 2011. Blatter announced that the FIFA will reveal the documents concerning the ISL bribe affair. (AP Photo/Keystone/Walter Bieri) FIFA-president Joseph (Sepp) Blatter wil het Strategische Comité van de bond nieuw leven in blazen om hervormingen binnen de organisatie te laten onderzoeken. Foto AP / Walter Bieri

Sepp Blatter, de president van wereldvoetbalbond FIFA, wil een commissie van experts om hervormingen binnen de organisatie te onderzoeken en te implementeren.

Blatter blaast daarom nieuw leven in het Strategische Comité dat daar tot april 2009 voor verantwoordelijk was, meldt persbureau AP. Hij maakte vandaag zijn plannen tegen corruptie en transparantie bekend tijdens de Internationale Voetbal Arena conferentie in Zürich.

In dit comité zullen 28 vertegenwoordigers van clubs, competities, spelers en scheidsrechters “globale strategieën” en de “politieke, economische en sociale status” van de FIFA onderzoeken, aldus Blatter. Volgens de FIFA-baas zal het Strategische Comité naast, maar afzonderlijk van, vier andere FIFA-organen werken die zich ook bezighouden met hervormingen binnen de voetbalbond.

Eerder dit jaar werden meerdere officials van FIFA onderzocht vanwege beschuldigingen van corruptie en omkoping, waaronder ook Blatter zelf. Die werd eind mei vrijgesproken . Zijn collega, vice-voorzitter van de FIFA Jack Warner, trad af en de FIFA schorste presidentskandidaat
Mohammed bin Hammam voor het leven, nadat hij schuldig werd bevonden aan omkoping van kiezers in de presidentsverkiezingen. Op 1 juni werd Blatter herkozen als president van de voetbalorganisatie.

    • Hans Klis