Geruchten over aftreden Berlusconi - ‘het is nu spannender dan ooit’

Demonstrators hold a placard with a portrait of Italian Prime Minister Silvio Berlusconi and reading "The playboy above suspicion" during a protest untitled "Reconstruction. In the name of the Italian people" organized by the left-wing Democratic Party (PD) on November 5, 2011 in Rome. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
Demonstrators hold a placard with a portrait of Italian Prime Minister Silvio Berlusconi and reading "The playboy above suspicion" during a protest untitled "Reconstruction. In the name of the Italian people" organized by the left-wing Democratic Party (PD) on November 5, 2011 in Rome. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI Italiaanse betogers protesteerden vrijdag tegen premier Silvio "de playboy" Berlusconi in Rome. Foto AFP / Alberto Pizzoli

Er gaan geruchten dat Berlusconi mogelijk vandaag nog zijn vertrek aankondigt. Zelf ontkent de Italiaanse premier, die al maanden onder druk staat, die berichten.

Twee journalisten die dichtbij Berlusconi staan zijn ervan overtuigd dat zijn dagen zijn geteld:

“Dat Silvio Berlusconi op het punt staat om af te treden is nu duidelijk voor iedereen, het is een kwestie van uren, sommigen zeggen minuten”, aldus Giuliano Ferrara, journalist van Il Foglio en een vertrouweling van Berlusconi, in een videoboodschap op de website van de krant.

Franco Bechis, adjunct-hoofdredacteur van het pro-Berlusconi dagblad Libero, voorspelt op Twitter dat Berlusconi vanavond of morgenochtend zal aftreden.

Twitter avatar FrancoBechis Franco Bechis e fra stasera e domani Berlusconi rassegnera’ le dimissioni

Volgens onze correspondent gaat het om gezaghebbende bronnen.

De Italiaanse aandelenmarkt reageerde vandaag positief op de geruchten en staat in de plus.

‘Het is nu spannender dan ooit’

Onze correspondent Bas Mesters vanuit Rome:

“Het is nu spannender dan ooit. Voorheen keerden zich enkel oppositieleden tegen Berlusconi, nu zijn dat ook vertrouwelingen. Hij zal vandaag een laatste poging wagen om parlementariërs die weg zijn gelopen achter zich te krijgen. De komende uren of op z’n laatst morgen zal Berlusconi zijn conclusies trekken. Steeds meer parlementariërs zien geen toekomst meer voor hem.”

“Als Berlusconi ten onder gaat, is president Giorgio Napolitano aan zet. In de media wordt volop gespeculeerd over de mogelijke scenario’s. Berlusconi kan vervroegde verkiezingen
vragen, gokkend op succes met een keiharde campagne. Maar Napolitano heeft het grondwettelijke recht eerst te kijken of een andere meerderheidsregering mogelijk is. Diverse oppositiepartijen en partijgenoten van Berlusconi bepleiten een nationale regering. Een andere reële optie is een zakenkabinet onder leiding van een technocraat.”

Morgen moet duidelijk worden of Berlusconi nog een meerderheid heeft

Morgen volgt in Rome de stemming in het Huis van Afgevaardigden over de jaarrekening. Dan zal moeten blijken wat er over is van de parlementaire meerderheid van Berlusconi. Als hij geen meerderheid meer heeft, moeten volgens de Italiaanse minister Gianfranco Rotondi nieuwe verkiezingen worden gehouden. Hij denkt niet dat het zo’n vaart zal lopen.

    • Marije Willems