Arabische Liga wil Syrië spreken over woordbreuk

De Arabische Liga belegt aanstaande zaterdag een spoedvergadering omdat Syrië zich niet houdt aan het vorige week overeengekomen vredesplan. Dat maakte de Liga bekend, nadat gisteren ten minste 23 demonstranten werden gedood door het Syrische leger op de eerste dag van het islamitische offerfeest. De premier van Qatar, sjeik Hamad bin-Jasim bin Jabr al-Thani heeft gezegd dat de Arabische Liga de „noodzakelijke beslissingen” zal nemen over Syrië.

Vorige week woensdag stemde de Syrische regering van president Bashar al-Assad in met een vredesplan van de Arabische Liga. Daarin staat onder meer dat het leger niet langer zal worden ingezet tegen vreedzame demonstranten. Sindsdien zijn zeker zestig burgers gedood, volgens mensenrechtenorganisaties.

In het vredesplan – dat het Assad-regime „zonder voorbehoud” aanvaardde – staat ook dat Syrië politieke gevangenen moet vrijlaten en internationale waarnemers en journalisten moet toegelaten. Binnen twee weken zouden er gesprekken moeten plaatshebben tussen het regime en de oppositie. (AFP, Reuters)