Albayrak kreeg nog niet eens het hoogste loon

Onder leiding van ex-voorzitter Albayrak werden externe managers vorstelijk betaald door het COA.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft sinds 2004 een bedrag van twaalf miljoen euro besteed aan externe managers en adviseurs. Dat meldde de NOS gisteren op basis van de inhoud van een vertrouwelijke brief.

Het betreft een brief die de tijdelijke opvolger van de vertrokken ex-bestuursvoorzitter Nurten Albayrak, Harry Paul, heeft gestuurd aan minister Leers. Uit een tabel uit de brief blijkt volgens de NOS dat onder leiding van Albayrak „verschillende” externen ieder jaar meer dan 300.000 euro declareerden. Dat bedrag ligt nog hoger dan het salaris van 273.000 euro waarmee Albayrak zelf in opspraak raakte.

Albayrak huurde sinds 2004 in totaal 37 personen in voor de positie van directeur of manager, van wie sommigen een of twee jaar bleven. In één geval bleef een strategisch adviseur gedurende een periode van zeven jaar. In die jaren verdiende hij meer dan twee miljoen euro. Topjaar voor deze adviseur was 2008, toen verdiende hij 389.005 euro. Fors meer dan wat Albayrak verdiende.

Het COA kwam in september in opspraak, omdat medewerkers de noodklok luidden over de verziekte bedrijfscultuur binnen de organisatie. Ook stelden medewerkers dat gemeenschapsgeld wordt verspild. Als belangrijkste oorzaak werd de stijl van leidinggeven van de op non-actief gezette bestuursvoorzitter Nurten Albayrak genoemd. (NRC)