Ai 'overdonderd' door spontane hulpactie

Meer dan tienduizend aanhangers van de Chinese kunstenaar en ontwerper Ai Weiwei hebben geld naar hem gestuurd om een belastingboete van ongeveer twee miljoen euro te betalen.

Volgens Ai, die eerder dit jaar gedurende 81 dagen spoorloos verdween in het Chinese politieapparaat hebben zijn aanhangers al bijna 200.000 euro overgemaakt.

In een e-mail schrijft hij deze spontane actie, die vorige week werd gestart door de Chinese rockster Zuoxiao Zuzhou, zelf te zien als een „grote demonstratie” en „grote beweging”.

Ai Weiwei werd na bijna drie maanden te zijn verhoord even plotseling als hij was gearresteerd weer vrijgelaten.

De reden voor zijn aanhouding zou zijn dat hij de belastingwetgeving had overtreden. Maar Ai Wei Wei is een van de meest uitgesproken en felle critici van de Chinese communistische partij en vermoed wordt dat er in werkelijkheid politieke motieven waren voor zijn aanhouding.

Over zijn detentie heeft hij beloofd niet te zullen praten en daar houdt hij zich ook grotendeels aan.

Ai zegt beslist niet zelf de hand te hebben gehad in de hulpactie die hem naar eigen zeggen „totaal verrast en overdonderd” heeft.

„Dit stemt mij heel erg hoopvol. Heel veel mensen hebben uit zichzelf besloten mij te willen helpen en gebruiken dit ook als middel om te demonstreren tegen de voortdurende repressie. Het is ook een hele slimme manier van protesteren, want er is geen enkele legale methode die de overheid kan gebruiken om het overmaken van geld te dwarsbomen”, aldus Ai.

In het algemeen staan Chinezen huiverig tegenover oproepen om geld over te maken. Een reeks schandalen bij charitasorganisaties en bij het Chinese Rode Kruis hebben die huiver alleen maar versterkt.

Dat in een dergelijke korte tijd zoveel mensen bedragen van een paar honderd tot een paar duizend yuan overboeken is uitzonderlijk.

    • Oscar Garschagen