Aanhangers Ai Weiwei helpen mee zijn belastingboete te betalen

In this photo taken Thursday, June 23, 2011, Ai Weiwei gestures to journalists gathered outside his home after his release from detention in Beijing, China. Influential British magazine Art Review has named China's politically outspoken Ai as its most powerful artist of 2011. The honor is the latest sign of how Ai's fame has soared following his arrest at Beijing airport in April and subsequent 81 days in detention amid a crackdown on dissidents, lawyers, and government critics. (AP Photo/Ng Han Guan) Ai Weiwei is overdonderd door de spontante steunactie. AP / Ng Han Guan

Meer dan tienduizend aanhangers van de Chinese kunstenaar en ontwerper Ai Weiwei hebben geld naar hem gestuurd om een belastingboete van ongeveer twee miljoen euro te betalen.

Volgens Ai, die eerder dit jaar gedurende 81 dagen spoorloos verdween in het Chinese politieapparaat hebben zijn aanhangers al bijna 200.000 euro naar hem over gemaakt.

‘Spontane actie is een grote demonstratie’

In een e-mail schrijft hij deze spontane actie, die vorige week werd gestart door de Chinese rockster Zuoxiao Zuzhou (wiki), zelf te zien als een “grote demonstratie” en “grote beweging”.

Ai Weiwei werd na bijna drie maanden te zijn verhoord even plotseling als hij was gearresteerd weer vrijgelaten.

De reden voor zijn aanhouding zou zijn dat hij de belastingwetgeving had overtreden. Maar Ai Wei Wei is een van de meest uitgesproken en felle critici van de Chinese communistische partij en vermoed wordt dat er in werkelijkheid politieke motieven waren voor zijn aanhouding.

‘Hulpactie heeft mij totaal verrast’

Over zijn detentie heeft hij beloofd niet te zullen praten en daar houdt hij zich ook grotendeels aan. Ai zegt beslist niet zelf de hand te hebben gehad in de hulpactie die hem naar eigen zeggen “totaal verrast en overdonderd” heeft.

“Dit stemt mij heel erg hoopvol. Heel veel mensen hebben uit zichzelf besloten mij te willen helpen en gebruiken dit ook als middel om te demonstreren tegen de voortdurende repressie. Het is ook een hele slimme manier van protesteren, want er is geen enkele legale methode die de overheid kan gebruiken om het overmaken van geld te dwarsbomen”, aldus Ai.

Chinezen zijn niet zo van het geld geven na een oproep

In het algemeen staan Chinezen huiverig tegenover oproepen om geld over te maken. Een reeks schandalen bij charitasorganisaties en bij het Chinese Rode Kruis hebben die huiver alleen maar versterkt.

Dat in een dergelijke korte tijd zoveel mensen bedragen van een paar honderd tot een paar duizend yuan overboeken is zeldzaam.

    • Oscar Garschagen