Aanhang populistisch rechts is jong en man

Rechts-populistische partijen groeien in heel Europa. Hun nationalistische, anti-immigratie boodschap slaat vooral aan bij jonge mannen die cynisch zijn over de nationale politiek en de Europese Unie. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van Demos.

De Britse denktank heeft voor het eerst een kwantitatief onderzoek gedaan naar de aanhang van rechts-populistische partijen op internet. Via een advertentie op de Facebookpagina’s hebben ze de 436.000 volgers van veertien politieke partijen onderzocht. Driekwart blijkt man en tweederde onder de dertig.

Uiteindelijk hebben ruim 10.000 aanhangers een gedetailleerde vragenlijst ingevuld. Daaruit blijkt dat ze zich vooral zorgen maken over immigratie en de gevolgen daarvan voor de nationale identiteit. Dit was onder jonge aanhangers groter dan bij ouderen, terwijl eerdere onderzoeken lieten zien dat vooral ouderen tegen immigratie zijn. De meeste respondenten maken zich meer zorgen over islam en immigratie dan over de economische crisis.

Overigens is het onderzoek uitgevoerd in juli en augustus, voordat de crisis in de eurozone verergerde. Demos verwacht dat de aanhang van rechts-populistische partijen door de crisis zal groeien. Veel partijen richten hun kritiek niet meer alleen op de islam en immigratie, maar ook op de Europese Unie.

Rechts-populistische partijen zijn van oudsher sterk in Frankrijk, Oostenrijk, Italië en België, maar hebben in het afgelopen decennium ook voet aan de grond gekregen in Nederland en Scandinavië. Inmiddels hebben ze in acht Europese landen een flink aantal zetels in het parlement, in sommige landen hebben ze een minderheidskabinet gedoogd. Ze zijn er volgens Demos in geslaagd om een anti-immigratieboodschap acceptabel te maken voor een groot aantal kiezers.

Demos wijst nadrukkelijk op de rol die internet speelt bij de rechts-populistische partijen. De meeste partijen hebben meer aanhangers op internet dan officiële leden. De nieuwe generatie volgt deze partijen vooral via internet, waar ze debatteert en ideeën uitwisselt.