Zes doden bij zelfmoordaanslag in buurprovincie Kunduz

Soldaten van het Afghaanse leger bekijken wapens van de Talibaan die in beslag zijn genomen in de provincie Baghlan. Foto AP / Jawed Dehsabzi

Bij een zelfmoordaanslag in de noord-Afghaanse provincie Baghlan zijn vanochtend minstens zes mensen gedood. Baghlan grenst aan de provincie Kunduz, waar Nederlandse militairen en agenten bezig zijn met een politietrainingsmissie.

De aanslag in Baghlan vond vanochtend vroeg plaats bij een moskee waar gelovigen naartoe waren gekomen om het begin van het islamitische Offerfeest te markeren. Volgens Afghaanse functionarissen bracht een terrorist zijn bomgordel tot ontploffing toen de gelovigen uit de moskee kwamen gelopen. Onder de zes doden zijn twee lokale politiecommandanten. Naast de doden vielen ook nog eens twintig gewonden.

Het geweld in het noorden van Afghanistan is de laatste maanden fors toegenomen. Ook in de aan Baghlan grenzende provincie Kunduz, waar Nederland politieagenten opleidt, is het aantal aanslagen en slachtoffers dat daarbij valt flink gestegen. Het kabinet maakte vrijdag bekend dat het mandaat van de politietrainingsmissie wordt verruimd en dat Nederland meer agenten gaat opleiden, mogelijk ook uit buurprovincies als Baghlan.


Grotere kaart weergeven

    • Pim van den Dool