Utrecht verslaat Ajax in knotsgekke wedstrijd: 6-4

FC Utrecht heeft Ajax vanmiddag de tweede competitienederlaag van het seizoen bezorgd. In een spectaculair duel was de thuisploeg met 6-4 te sterk voor de Amsterdammers. Ajax blijft door de nederlaag vijfde in de Eredivisie met een achterstand van acht punten op koploper AZ. Utrecht klimt naar de elfde plaats.

Ajax toog na de overwinning in de Champions League tegen Dinamo Zagreb met vertrouwen richting Utrecht. De formatie van de Frank de Boer kwam na acht minuten ook op voorsprong via Dmitri Bulykin, die al vroeg in het duel Siem de Jong had vervangen. De Amsterdammers konden echter niet lang genieten van die voorsprong.

Binnen tien minuten bogen Nana Asare en Edouard Duplan de score om. Bij beide treffers liet de Amsterdamse defensie steekjes vallen. Naast de twee tegentreffers kreeg Ajax met het uitvallen van Toby Alderweireld een nieuwe domper te verwerken. Zijn vervanger André Ooijer zette Ajax wel op gelijke hoogte door een voorzet van Theo Janssen binnen te werken. Vlak voor rust scoorde Bulykin zelfs de 2-3. Ditmaal was Gregory van der Wiel de aangever.

In de tweede helft toonde Ajax zich achterin opnieuw kwetsbaar. Daan Bovenberg mocht bij een voorzet van Alexander Gerndt vrij inkoppen en Jacob Mulenga kreeg de ruimte om Utrecht opnieuw op voorsprong te zette. Een minuut na die treffer schoof Kenneth Vermeer de bal in de voeten van Asare, die voor de tweede keer mocht scoren.

De bezoekers gingen daarna vol op de aanval en kwamen via Christian Eriksen terug in het duel. Utrecht werd nog aan het wankelen gebracht, maar in de blessuretijd luidde een fout van Vermeer de beslissende treffer in. De doelman kreeg de bal slecht aangespeeld door Van der Wiel en schoof de bal in de voeten van Anouar Kali. De invaller bedacht zich geen moment en bepaalde de eindstand op 6-4.

    • Pim van den Dool