Publiek blijft in verbijstering achter na dood springpaard

Hickstead in actie in Verona, vlak voordat hij aan een vermoedelijke hartaanval bezweek. Foto AFP / Bruno de Lorenzo

De wereldbekerkwalificatie voor springruiters in Verona is gestaakt na het overlijden van het ‘toppaard’ Hickstead. Nadat de Canadese ruiter Eric Lamaze en Hickstead de piste verlieten bezweek het paard, vermoedelijk aan een hartaanval.

Hickstead werd in 1996 in de Brabantse plaats Maren-Kessel geboren. Hij voerde drie jaar lang de wereldranglijst voor springpaarden aan. Lamaze werd in 2008 tijdens de Olympische Spelen in Hongkong kampioen met Hickstead.

Volgens horses.nl omschreef Eric Lamaze Hickstead eens als volgt:

“Het is een fantastisch paard met een enorme wedstrijdmentaliteit. Daarnaast is het een sterke persoonlijkheid en omdat ik hem door en door ken is het een fantastisch paard om wedstrijden mee te rijden. Hickstead is zeer intelligent en weet wat er in de springring van hem verwacht wordt. Zo weet hij dat het laten vallen van een paal een fout is.”

Na het overlijden van Hickstead werd de wedstrijd gestaakt. Onderstaande video, die als schokkend kan worden ervaren, laat zien hoe Hickstead bezwijkt en hoe de ruiters, de organisatie en het publiek in Verona daar verbijsterd en vol met ongeloof op reageren.

    • Lex Boon