Spekman nog steeds enige kandidaat voorzitterschap PvdA

Hans Spekman wil de nieuwe voorzitter van de PvdA worden. Foto NRC / Roel Rozenburg

Tweede Kamerlid Hans Spekman is nog steeds de enige kandidaat voor het voorzitterschap van de Partij voor de Arbeid, maar belangstellenden kunnen zich nog tot middernacht aanmelden. Dat meldt persbureau Novum. “Morgenochtend legen we de brievenbus”, liet een woordvoerder van het partijbestuur weten.

Tweede Kamerlid Hans Spekman maakte zijn kandidatuur vrijdag officieel bekend. De 45-jarige Spekman richt zich in het parlement vooral op asiel- en immigratiebeleid en armoedebestrijding. Voordat hij in 2006 tot de Kamer toetrad was hij wethouder in Utrecht.

‘Weg uit de grachtengordel’

In een interview met NRC Handelsblad liet Spekman vrijdag weten dat als hij voorzitter wordt van de partij, hij zijn best zal doen om het hoofdkantoor van de PvdA te verhuizen uit de Amsterdamse grachtengordel.

Spekman:

“Ik wil het hoofdkantoor van de Herengracht halen en in een normale wijk zetten. Dat scheelt ook weer geld, want zo’n kantoor in de Amsterdamse grachtengordel is natuurlijk niet gratis.”

Spekman wil ook het ledenaantal van 54.000 naar 100.000 brengen. Daarnaast zal hij voorstellen ook niet PvdA’ers het recht te geven een nieuwe lijsttrekker te verkiezen. Naar Frans voorbeeld zullen zij die willen meestemmen voor het lijsttrekkerschap van de partij, slechts een euro moeten betalen en een progressief manifest ondertekenen.

Nieuwe partijvoorzitter volgt Ploumen op

Lilianne Ploumen, de huidige partijvoorzitter, kondigde haar vertrek vorige maand aan. Kort daarna spuide ze forse kritiek op fractieleider Job Cohen, die volgens haar onzichtbaar is als politiek leider.

Als zich naast Spekman nog wel andere geschikte kandidaten melden, worden de leden van de PvdA in december geraadpleegd over hun voorkeur. De opvolger van Ploumen wordt formeel gekozen in januari op het partijcongres in Den Bosch, waar zes plekken in het elfkoppige partijbestuur worden ingevuld.

De kandidaatstellingscommissie staat onder voorzitterschap van oud-burgemeester van Lelystad Chris Leeuwe.

    • Lex Boon