President Nicaragua waarschijnlijk herkozen

Een rij met wachtende mensen bij een stemlokaal in El Crucero, Nicaragua. Foto AP / Rafael Trobat

De zittende Nicaraguaanse president Daniel Ortega lijkt af te stevenen op winst bij de vandaag gehouden presidentsverkiezingen. Als Ortega wint wordt het zijn derde termijn als president. Critici menen dat dit een opmaat vormt voor een levenslang presidentschap, aldus persbureau AP.

Uit peilingen is gebleken dat de 65-jarige Ortega op de stem van ongeveer de helft van de bevolking kan rekenen. Hij heeft een flinke voorsprong op zijn uitdager, Fabio Gadea. De conservatieve kandidaat en voormalig president Arnoldo Aleman eindigt in de peilingen op de derde plaats met elf procent van de stemmen.

Bij winst heeft Ortega niet alleen een mandaat om te regeren, hij krijgt tevens de mogelijkheid grondwetswijzigingen door te voeren die hem in staat stellen oneindig herkozen te worden. Hoewel Ortega erg succesvol is geweest bij het stimuleren van de economie van Nicaragua, is er kritiek op de democratische situatie in het land. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2008 zou op grote schaal fraude zijn gepleegd. Dit leidde ertoe dat de Verenigde Staten ruim 62 miljoen dollar aan ontwikkelingsgeld inhielden.

In 2006 werden bij de verkiezingen ongeveer achttienduizend waarnemers ingezet. Dit maal is het voor waarnemers lastiger gemaakt om toezicht te houden. Lokale waarnemers hebben helemaal geen toestemming gekregen om het kiesproces in de gaten te houden. De Organisatie van Amerikaanse Staten en de Europese Unie hebben waarnemers gestuurd.

    • Lex Boon