Papandreou wil overgangsregering Griekenland niet leiden

De Griekse premier Papandreou na afloop van de kabinetsvergadering vanmiddag. Foto Reuters / John Kolesidis

Volgens de Griekse premier George Papandreou komt er snel een overgangsregering voor Griekenland, mogelijk al vandaag. Papandreou heeft geen interesse in het leiderschap van die overgangsregering. Dat heeft hij laten weten in een verklaring, meldt persbureau Reuters.

In de verklaring stelt Papandreou dat hij hoopt dat de overgangsregering vandaag al een feit is.

“Het is duidelijk dat deze regering het stokje zal doorgeven, maar dat zal niet aan een leegte zijn. Het zal worden doorgegeven aan een nieuwe regering, als we het daarover eens zijn, en ik hoop dat dat spoedig zal gebeuren. En met spoedig bedoel ik vandaag, niet morgen.”

De overgangsregering moet het land leiden tot aan de geplande verkiezingen van februari, aldus Papandreou in de verklaring. Papandreou wil geen vervroegde verkiezingen, omdat het Europese hulppakket eerst moet worden goedgekeurd. De trojka van EU, IMF en de ECB is niet van plan om Griekenland deze maand een nieuwe tranche hulpgeld van acht miljard euro te geven als het land het onlangs bereikte akkoord voor het redden van Griekenland en de euro niet goedkeurt.

Nu overleg met oppositieleider en president

Papandreou overlegt nu met oppositieleider Antonis Samaras en de Griekse president Karolos Papoulias, als een afsluiting van de gesprekken over de overgangsregering. Eerder vandaag was er een kabinetsvergadering over dit onderwerp. Voorafgaand aan die vergadering sprak een regeringswoordvoerder van Papandreou’s ‘laatste kabinetsvergadering’.

    • Lex Boon