Oppositieleider eist opnieuw onmiddellijk aftreden Papandreou

Oppositieleider Samaras sprak vanmiddag met de Griekse president Papoulias over de politieke impasse in het land. Reuters / John Kolesidis

De Griekse oppositieleider Antonis Samaras blijft bij zijn eis dat de Griekse premier George Papandreou per direct moet opstappen. Dat liet hij aan het begin van de middag weten na een gesprek met de Griekse president Karolos Papoulias.

De Griekse oppositiepartijen eisen al dagenlang het opstappen van Papandreou, die zichzelf door het eerst wel en vervolgens toch niet willen uitschrijven van een referendum over het Europese steunpakket voor Griekenland in een lastige positie heeft gebracht. Oppositieleider Samaras vindt Papandreou iedere oplossing om uit de impasse tegenhoudt zolang hij niet aftreedt. Hij zei vanmiddag bereid te zijn om te helpen bij het oplossen van de politieke crisis als de premier wel aftreedt.

Gisteren zei Samaras dat hij voorstander is van de vorming van een kleine overgangsregering die primair tot doel heeft het Europese hulppakket goed te keuren, zodat de geldkraan niet dichtgedraaid wordt. Daarna moeten volgens Samaras onmiddellijk verkiezingen worden uitgeschreven. Papandreou wil juist dat er een brede coalitieregering gevormd wordt waarin ook de oppositie plaatsneemt. Die regering zou dan vier maanden aan moeten blijven, tot aan de reeds geplande verkiezingen van februari volgend jaar.

De regering van Papandreou zou vandaag in Athene bijeen komen om “informeel overleg” te voeren of hoe het nu verder moet. De politieke problemen in het door een schuldencrisis geteisterde Griekenland brengen verlenging van de noodhulp van de EU in gevaar. De trojka van EU, IMF en de ECB is niet van plan om Griekenland deze maand een nieuwe tranche hulpgeld van acht miljard euro te geven als het land het onlangs bereikte akkoord voor het redden van Griekenland en de euro niet goedkeurt.

    • Pim van den Dool