‘Mogelijk laatste kabinetsvergadering Papandreou’

De Griekse premier Papandreou tijdens zijn mogelijk laatste kabinetsvergadering. Foto Reuters / Vasileios Filis

Het Griekse kabinet is vandaag bij elkaar gekomen om te praten over het samenstellen van een overgangsregering. Het is mogelijk de laatste bijeenkomst onder leiding van premier Papandreou. Dat meldt persbureau AP.

De overgangsregering, waarin ook de oppositie plaatsneemt, moet ervoor zorgen dat het Europese hulppakket wordt goedgekeurd. Een vooraanstaand lid van de partij zei vandaag dat Papandreou aftreedt zodra er een overgangsregering is. Een regeringswoordvoerder sprak van Papandreou’s ‘laatste kabinetsvergadering’.

Aftreden is eis van oppositieleider

Het aftreden van Papandreou is een eis van oppositieleider Antonis Samaras. Volgens hem is Papandreou is een gevaar voor het land, moet hij opstappen en moeten er daarna snel verkiezingen komen. Samaras is voorstander van de vorming van een kleine overgangsregering die primair tot doel heeft het Europese hulppakket goed te keuren, zodat de geldkraan niet dichtgedraaid wordt.

Papandreou wil juist dat er een brede coalitieregering wordt gevormd die vier maanden aan moet blijven, tot aan de reeds geplande verkiezingen van februari volgend jaar.

Later vandaag wil Papandreou overleggen met oppositieleider Antonis Samaras en de Griekse president Karolos Papoulias om de gesprekken over de overgangsregering af te ronden.

Noodhulp in gevaar

De politieke problemen in het door een schuldencrisis geteisterde Griekenland brengen verlenging van de noodhulp van de EU in gevaar. De trojka van EU, IMF en de ECB is niet van plan om Griekenland deze maand een nieuwe tranche hulpgeld van acht miljard euro te geven als het land het onlangs bereikte akkoord voor het redden van Griekenland en de euro niet goedkeurt.

    • Lex Boon