Griekse president spreekt met oppositieleider over politieke crisis

Papandreou sprak gisteren al met de Griekse president Karolos Papoulias. Foto Reuters / Panayiotis Tzamaros

De Griekse president Karolos Papoulias spreekt vanaf twaalf uur vanmiddag met oppositieleider Antonis Samaras. Centraal staat de vraag hoe Griekenland uit de politieke crisis kan komen waarin het sinds een aantal dagen verzeild is geraakt.

President Papoulias sprak gisteren al met premier George Papandreou, die vrijdagavond laat een cruciale vertrouwensstemming in het parlement overleefde. De premier wil dat er een coalitieregering gevormd wordt waarin ook de oppositie plaatsneemt. Die regering zou dan vier maanden aan moeten blijven, tot aan de reeds geplande verkiezingen van februari volgend jaar. Papandreou zelf is bereid af te treden om de vorming van zo’n regering mogelijk te maken.

Oppositieleider Samaras liet gisteren weten weinig te zien in de voorstellen van Papandreou. Hij bepleit de vorming van een kleine overgangsregering die primair tot doel heeft het Europese hulppakket goed te keuren, zodat de geldkraan niet dichtgedraaid wordt. Daarna moeten volgens Samaras onmiddellijk verkiezingen worden uitgeschreven.

De politieke problemen in het door een schuldencrisis geteisterde Griekenland brengen verlenging van de noodhulp van de Europese Unie in gevaar. De trojka van EU, IMF en de Europese Centrale Bank is niet van plan om Griekenland deze maand een nieuwe tranche hulpgeld van acht miljard euro te geven als het land het onlangs bereikte akkoord voor het redden van Griekenland en de euro niet goedkeurt.

    • Pim van den Dool