Geweld in Syrië gaat door, Qatar wil spoedbijeenkomst Liga

Een Syrische activist tegenover oproerpolitie in Khalidia, vlakbij Homs. De foto dateert van eerder deze week. Foto Reuters

Op de eerste dag van het islamitische Offerfeest in Syrië zijn vandaag opnieuw elf mensen gedood, ondanks de afspraak met de Arabische Liga dat alle tanks en militairen van president Bashar al-Assad zich terugtrekken uit de steden. De Arabische Liga komt waarschijnlijk zaterdag bij elkaar in een nieuw spoedoverleg over Syrië. Dat meldt persbureau AP.

Volgens activisten werden er door regeringstroepen negen mensen gedood in de stad Homs, dat in de eerste zeven maanden van de volksopstand tegen het bewind van al-Assad is uitgegroeid tot een van de belangrijkste centra van verzet. Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten, een organisatie die vanuit Londen opereert, meldt dat er ook één persoon in Hama en één persoon in de provincie Idlib zijn gedood.

Omdat er geen onafhankelijke waarnemers in Syrië zijn, kan het dodental niet officieel bevestigd worden.

Qatar wil spoedbijeenkomst Liga

Het Egyptische persbureau MENA meldt dat de premier van Qatar, Sheik Hamad Bin Jassem Bin Jabr Al Thani, wil de Arabische Liga zaterdag opnieuw bij elkaar komt om het schenden van de afspraken van vorige week te bespreken. Toen sloot de regering van Bashar al-Assad een overeenkomst over een oplossing voor de onrust in het land. Alle tanks en militairen zouden zich terugtrekken uit de steden, politiek gevangenen kwamen vrij en internationale organisaties en media mochten het land in.

In de dagen daarna, en dus ook vandaag, zijn er meerdere demonstranten gedood door regeringstroepen. Uit onderzoek van de Verenigde Naties is gebleken dat sinds het begin van de opstand zeker drieduizend mensen zijn gedood.

    • Lex Boon