Frankrijk: aanval op Iran kan situatie regio totaal destabiliseren

Een militaire aanval op de nucleaire installaties van Iran kan de regio “totaal destabiliseren”. Dat zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppe vanochtend. Hij pleit voor hardere sancties tegen het regime in Teheran.

De hoogste nucleaire Iraanse onderhandelaar, Saeed Jalili, afgelopen vrijdag op een bijeenkomst in Teheran. Foto AP / Vahid Salemi

Een militaire aanval op de nucleaire installaties van Iran kan de regio “totaal destabiliseren”. Dat zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppe vanochtend. Hij pleit voor hardere sancties tegen het regime in Teheran.

Juppe reageerde op de Franse radiozender Europe 1 op de steeds sterker wordende geruchten dat Israël overweegt om op korte termijn luchtaanvallen op Iran uit te voeren. De Israëlische president Peres zei gisteren nog dat de internationale gemeenschap steeds meer een militaire in plaats van diplomatieke oplossing probeert te vinden voor de impasse over het atoomprogramma van Iran. Hij waarschuwde dat de tijd begint te dringen omdat Iran steeds dichterbij het maken van ‘de bom’ zou komen.

Frankrijk is bang voor de gevolgen van een Israëlische aanval en pleit ervoor om de internationale sancties tegen het Iraanse regime verder te verscherpen, zo zei Juppe vanochtend op de radio. Hij refereerde aan de optie van een militaire aanval en zei dat de internationale gemeenschap “alles moet doen om het onherroepelijke te voorkomen”.

Uitbreiding van sancties is volgens onze buitenlandredacteur Carolien Roelants, die de ontwikkelingen rond het kernwapenprogramma van Iran voor NRC Handelsblad volgt, nog altijd mogelijk:

“Er is nu een wapenexport- en importverbod, een reeks reisverboden voor hoge Iraanse functionarissen en de deviezen van een aantal van diezelfde functionarissen zijn bevroren. Het Amerikaanse Congres wil nu dat de Iraanse Centrale Bank, net als veel gewone Iraanse banken, op de sanctielijst wordt gezet. Als dat gebeurt wordt het voor Iran heel erg lastig om zijn olie en gas te verkopen. De Amerikaanse regering en Europa zijn daar echter wel huiverig voor omdat zo’n stap grote gevolgen voor de olieprijs kan hebben. En dat kunnen ze in deze tijden van crisis eigenlijk ook niet gebruiken.”

Sarkozy waarschuwde eerder dit jaar voor militaire optie

Dat Frankrijk al langere tijd rekening houdt met de mogelijkheid van een Israëlische aanval op Iran bleek eind augustus, toen hij waarschuwde dat zo’n aanval zou kunnen plaatsvinden als de internationale gemeenschap niet met een “geloofwaardig antwoord” op de dreiging van het Iraanse kernwapenprogramma komt.

Het Westen beschuldigt Iran al jaren van het in geheim werken aan een nucleair wapenprogramma. De VS zien Iran’s nucleaire activiteiten als een bedreiging voor de stabiliteit in de regio en vrezen een wapenwedloop in het Midden-Oosten. Israël beschouwt een Iran met kernwapens als een existentiële bedreiging. Iran zelf ontkent aan kernwapens te werken en zegt dat het enkel een civiel nucleair programma heeft lopen.

    • Pim van den Dool