Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Dode vrouw gevonden in tentenkamp Occupy Vancouver

Demonstranten tijdens een 'Occupy Vancouver'-protest halfverwege oktober. Foto AFP / Deborah Jones

In een kamp van de Occupybeweging in het Canadese Vancouver is gisteravond een vrouw omgekomen. Volgens de organisatie van het kamp lijkt een drugsoverdosis de oorzaak te zijn. De politie zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat de twintiger is vermoord.

Een mededemonstrant vond de vrouw in haar tent en merkte dat ze niet reageerde. Ze werd met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht, waar ze dood werd verklaard.
Volgens een van de organisatoren, Lauren Gill, toont het sterfgeval aan dat er meer verslavingszorg in de stad nodig is. Als medewerker in de geestelijke gezondheids- en verslavingszorg zou ze al veel te veel doden door een overdosis hebben gezien. Gill is kandidaat in verkiezingen die deze maand in de stad worden gehouden.

De spanning op het kamp lijkt te stijgen, meldt persbureau AP. Een cameraman werd zaterdag tegen de grond geslagen en sommige demonstranten vielen verslaggevers lastig. Brandweercommandant John McKearney heeft de demonstranten opgedragen enkele grote tenten te verwijderen omdat een ziekenwagen donderdag moeilijk bij een demonstrant kon komen die ook te veel drugs had genomen. In dit geval pakte het niet fataal uit.

De demonstranten weigerden aanvankelijk tenten te verwijderen, maar hebben inmiddels gehoor gegeven aan het verzoek. Burgemeester Gregor Robertson heeft eerder gezegd dat hij wil dat de demonstranten vertrekken, maar hij heeft geen deadline genoemd en heeft niet gedreigd hen te dwingen.