De mooie kant van Syrië

Een protest tegen president Assad in de noord-Syrische plaats Mreidekh. Foto AP via Shaam News Network

Syrië is het land dat al maanden brandt omdat president Assad op bloedige wijze een volksopstand probeert neer te slaan. Maar Syrië is meer. Zo heeft het land een rijke en diverse geschiedenis die gedocumenteerd is op de site creativesyria.com.

Foreign Policy vestigt op zijn site de aandacht op de andere kant van Syrië door een reeks foto’s van het project Creative Syria te publiceren. Over het hoe en waarom schrijft FP:

“Van de Middellandse Zee tot de zuidelijke woestijn tot aan de vruchtbare landen bij de grens met Irak, Syrië is een visueel feest. Hoewel de headlines van vandaag een beeld schetsen van oplopende spanningen en eindeloos bloedvergieten, zijn Syriërs van alle sektarische groepen en politieke gezindten trots om onderdeel te zijn van een van ‘s werelds oudste beschavingen.”

De foto’s laten zien hoe Syrië ook kan zijn. Zo toont een foto de schitterende blauwe kust van badplaats Latakia, een stad die in augustus nog onder vuur werd genomen door de Syrische marine. Een andere foto toont een groep oude mannen die gezamenlijk waterpijp roken in een bar in Damascus. Zelf naar foto’s uit Syrië zoeken kan onderaan de homepage van Creative Syria.