Colombiaanse president: dood leider grootste klap FARC ooit

Met het doden van hun leider Alfsono Cano heeft het Colombiaanse leger de FARC zijn grootste slag ooit toegebracht. Dat zei de president van Colombia, Juan Manuel Santos, gisteravond tijdens een bezoek aan het kamp waar Cano vrijdag werd gedood.

President Santos gisteravond tijdens zijn toespraak voor militairen uit het Colombiaanse leger. Foto AP / Fernando Vergara

Met het doden van hun leider Alfonso Cano heeft het Colombiaanse leger de FARC zijn grootste slag ooit toegebracht. Dat zei de president van Colombia, Juan Manuel Santos, gisteravond tijdens een bezoek aan het kamp waar Cano vrijdag werd gedood.

Santos zei dat Colombia de extreemlinkse militanten voor een simpele keus zal blijven stellen: de groep moet zich ontbinden, de leden moeten naar de gevangenis of de leden staat een “vroeg graf” te wachten. De president voegde toe dat de dood van Cano, wiens echte naam Guillermo Leon Saenz is, de geschiedenis van Colombia ten goede zal veranderen.

De FARC zelf liet gisteren weten dat het zijn al tientallen jaren durende gewapende strijd voor een ander Colombia van plan is voort te zetten. Die belofte werd in een verklaring gepubliceerd op de site van het alternatieve Zweedse persbureau Anncol, dat eerder verklaringen van de FARC heeft gepubliceerd.

FARC-leider Cano werd afgelopen vrijdag gedood bij wat het leger een “standaardaanval” op een kamp van de beweging in de zuidwestelijk gelegen staat Cauca noemde. Cano was voor de militairen sinds september vorig jaar het belangrijkste doelwit nadat Defensie er al in was geslaagd de legerleider van FARC, Mono Jojoy, te doden.

    • Pim van den Dool