‘COA betaalde miljoenen aan externe managers en adviseurs’

Nurten Albayrak vorige maand in de rechtszaal, waar ze de beslissing om haar op non-actief te stellen tevergeefs aanvocht. Foto NRC / Roel Rozenburg

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft sinds 2004 een bedrag van twaalf miljoen euro besteed aan externe managers en adviseurs. Dat meldt de NOS vanmiddag op basis van de inhoud van een vertrouwelijke brief.

Het betreft een brief die de tijdelijke opvolger van de vertrokken ex-bestuursvoorzitter Nurten Albayrak, Harry Paul, heeft gestuurd aan minister Leers. Uit een tabel uit de brief blijkt volgens de NOS dat onder leiding van Albayrak “verschillende” externen ieder jaar meer dan 300.000 euro declareerden. Dat bedrag ligt nog hoger dan het salaris van 273.000 euro waarmee Albayrak zelf in opspraakt raakte.

Albayrak huurde sinds 2004 in totaal 37 personen in voor de positie van directeur of manager, waarvan sommigen een of twee jaar bleven. In één geval bleef een strategisch adviseur gedurende een periode van zeven jaar. In die jaren verdiende hij meer dan twee miljoen euro. Het jaar 2008 was voor deze adviseur het topjaar met een inkomen van 389.005 euro, ruim boven dat van Albayrak zelf.

Het COA kwam in september in opspraak omdat medewerkers de noodklok luidden over de verziekte bedrijfscultuur binnen de organisatie. Ook stelden medewerkers dat gemeenschapsgeld wordt verspild. Als belangrijkste oorzaak werd de stijl van leidinggeven van de op non-actief gezette bestuursvoorzitter Nurten Albayrak genoemd.

    • Pim van den Dool