Bob de Jong prolongeert titel op tien kilometer

Bob de Jong is net als vorig jaar Nederlands kampioen geworden op de tien kilometer. De 34-jarige schaatser van BAM bleef op het NK afstanden in Thialf als enige onder de dertien minuten: 12.57,29. Jorrit Bergsma pakte in een tijd van 13.00,45 zilver. Sven Kramer (13.09,96) moest net als bij de 5000 meter genoegen nemen met brons.

Bergsma deed een dappere poging om na de vijf ook de tien kilometer te winnen. Hij kwam in de voorlaatste rit in actie en dook duidelijk onder de tijd van Kramer, die al voor de eerste dweilpauze had gereden. De Jong hield zijn ploeggenoot echter van zijn tweede overwinning af. Dankzij een ijzersterke slotfase pakte de veteraan zijn zesde nationale titel op de langste afstand.

De reactie van Bob de Jong in een video van de NOS is helaas door de NOS verwijderd.

Laatste race NK afstanden

De tien kilometer was de laatste race van het NK afstanden. De volgende schaatsers werden Nederlands Kampioen.

Jorrit Bergsma - 5000 meter, mannen
Thijsje Oenema - 500 meter, vrouwen
Jan Smeekens - 500 meter, mannen
Thijsje Oenema - 1.000 meter, vrouwen
Stefan Groothuis - 1.000 meter, mannen
Pien Keulstra - 3.000 meter, vrouwen
Ireen Wüst - 1.500 meter, vrouwen
Stefan Groothuis - 1.500 meter, mannen
Pien Keulstra - 5.000 meter, vrouwen
Bob de Jong - 10.000 meter, mannen

    • Lex Boon