AZ wint van ADO, Twente verslaat De Graafschap

De nummer één en drie van de Eredivisie hebben vanmiddag beide hun wedstrijd gewonnen. In Alkmaar won AZ met 3-0 van Ado Den Haag. FC Twente versloeg in eigen huis De Graafschap met 4-0.

AZ domineerde in Alkmaar

De koploper in de Eredivisie versloeg de Haagse ploeg met 3-0 dankzij treffers van Brett Holman, Adam Maher en Jozy Altidore. Door de zege behoudt AZ een voorsprong op concurrenten PSV en FC Twente en heeft het na twaalf speelronden 31 punten.

In de eerste helft domineerde de ploeg van Gertjan Verbeek en kreeg het via Altidore ook een uitstekende kans op de openingstreffer. ADO trachtte de schade te beperken, maar moest na elf minuten toch een doelpunt incasseren. Holman werd prima vrijgespeeld door Roy Beerens en de Australiër liet ADO-doelman Gino Coutinho kansloos.

Ondanks het overwicht ging AZ met een minimale voorsprong de kleedkamers in. Reden genoeg voor de koploper om in de tweede helft ADO onder druk te blijven houden. Dat leverde al snel kansen op voor Maher en Altidore. De tweede treffer kwam tot stand door een fout in de ADO-defensie. Gabor Horvath schatte een pass van Ahmed Ammi verkeerd in waardoor Maher, na een inzet van Beerens, kon profiteren.

De thuisploeg bleef ondanks de marge van twee doelpunten gas geven, waardoor ADO niet uit de moeilijkheden kwam. Het logische gevolg was dat Altidore zeven minuten voor tijd de eindstand op 3-0 bepaalde.

Twente pas na openingstreffer op gang

FC Twente boekte volgens persbureau Novum een ‘simpele thuiszege’ op De Graafschap. Door doelpunten van Peter Wisgerhof, Luuk de Jong, Ola John en Leroy Fer werd het in Enschede 4-0. Twente staat met 25 punten uit twaalf wedstrijden voorlopig op de tweede plaats in de Eredivisie, zes punten achter koploper AZ.

Twente leek aanvankelijk de wedstrijd van donderdag tegen Odense nog in de benen te hebben. Het tempo lag veel te laag en door toedoen van Rydell Poepon kwam de thuisploeg zelfs bijna op achterstand. Pas na de openingstreffer van Wisgerhof die vijf minuten voor rust een voorzet van Wout Brama op waarde schatte, ging het soepeler lopen.

Na een uur spelen drukte Twente het overwicht uit in een tweede goal. Op aangeven van Nacer Chadli deed Luuk de Jong zijn oude ploeg de das om. John profiteerde amper twee minuten later van slecht uitkomen van doelman Yves de Winter en maakte er zo 3-0 van. Invaller Fer pikte vijf minuten voor tijd ook nog zijn doelpuntje mee.

Twente staat op basis van het doelsaldo nu op de tweede plaats, nadat PSV wist te winnen van Heracles. De Graafschap blijft in de onderste regionen hangen. Met negen punten uit twaalf duels bezet de Doetinchemse club de zestiende plaats.

    • Lex Boon