Akkoord over overgangsregering Griekenland - Papandreou geen premier en vervroegde verkiezingen

Premier Papandreou (links), president Karolos Papoulias (midden) en oppositieleider Antonis Samaras (rechts) tijdens het overleg vanavond. Foto Reuters / John Kolesidis

De Griekse premier George Papandreou en oppositieleider Antonis Samaras zijn het eens geworden over de invulling van de Griekse overgangsregering. Dat meldt de Griekse overheid in een verklaring, aldus persbureau Reuters.

De overgangsregering zal het land besturen totdat het Europese hulppakket is goedgekeurd. Ook moet de tijdelijke regering ervoor zorgen dat het land de volgende tranche van een noodlening krijgt die een bankroet van Griekenland moet afwenden. Daarna zullen er nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Papandreou zal de overgangsregering niet gaan leiden, zoals hij eerder vanavond bekend maakte. Gesprekken over de verdere invulling van het nieuwe kabinet, inclusief de vraag over wie de overgangsregering wél zal gaan leiden, worden maandag voortgezet.

De overgangsregering zal snel worden beëdigd en als alles volgens plan verloopt binnen een week een vertrouwensstemming houden, aldus een woordvoerder van de Griekse regering.

‘Flinke concessies van oppositie’

Volgens onze correspondent Marloes de Koning heeft oppositieleider Samaras flinke concessies moeten doen.

“Papandreou treedt weliswaar af, maar Samaras heeft flinke concessies moeten doen. Hoewel nog niet alle details bekend zijn, komen twee belangrijke punten van de oppositie niet terug in dit akkoord. Samaras wilde graag een zakenkabinet, die uit niet-politieke personen zou bestaan, zodat hij zijn handen vrij zou hebben om campagne te voeren. Er komt echter een volledig kabinet, bestaande uit beide partijen die beide het noodakkoord onderschrijven en daar verantwoordelijkheid voor dragen. Daarnaast wilde Samaras snel verkiezingen, het liefst al in december. Ook dat gaat niet gebeuren. Niet alleen moet het Europese hulppakket worden goedgekeurd, ook moeten de bijbehorende wetten door het parlement worden geloodst voordat er nieuwe verkiezingen komen.”

Turbulente week in Griekenland

Het akkoord komt na een turbulente week in Griekenland. Vorige week kondigde premier Papandreou onverwachts een referendum aan over het Europese steunpakket, wat tot ongeloof bij Europese leiders en tot dalende beurskoersen leidde. Ook binnen zijn eigen partij kwam Papandreou onder vuur te liggen. Later die week liet de Griekse premier het plan voor het referendum vallen. Hij overleefde een vertrouwensstemming nadat hij had beloofd om zo snel mogelijk te gaan praten over een overgangsregering met de oppositie.

Antonis Samaras, leider van grootste oppositiepartij Nieuwe Democratie, liet echter meerdere malen weten dat Papandreou meteen zou moeten opstappen, er een tijdelijk zakenkabinet moest komen en er zo zo snel mogelijk verkiezingen moesten plaatsvinden. Na veelvuldig overleg dit weekend kwam, na een laatste overleg met de Griekse president Karolos Papoulias, bovenstaand akkoord tot stand.

Goedkeuring hulppakket cruciaal

De goedkeuring van het Europese hulppakket is cruciaal voor het land. De trojka van EU, IMF en de ECB is niet van plan om Griekenland een nieuwe tranche hulpgeld van acht miljard euro te geven als het land het moeizaam bereikte akkoord voor het redden van Griekenland en de euro niet goedkeurt.

    • Lex Boon