Zij: 'Ik wil een buffer voor de baby'

Rémi Bouwer en Jeroen van der Heijden zijn bijna zes jaar samen. Sinds drie jaar wonen ze samen in een huis van Jeroens vader, dat ze begin volgend jaar van hem willen kopen. In mei verwachten ze hun eerste kind.

Remi en Jeroen gefotografeerd door David Galjaard in hun huis in Amsterdam voor de rubriek "Het Huishoudboekje" - Economie pagina zaterdag editie NRC Handelsblad

Rémi Bouwer (30), freelance grafisch ontwerper:

„Goed in rekenen ben ik niet. Ik houd de kosten van mijn werk bij en breng mijn handgeschreven tabellen naar de boekhouder. Excel lukt me niet. Dat is een error in mijn hoofd. Thuis missen we nog een structuur in onze financiën. Nu er een baby op komst is, moeten we voor een buffer gaan zorgen. Potjes hebben we nu helemaal niet. We splitsen alle rekeningen, maar straks gaat Jeroen de vaste lasten betalen en bepaalt mijn inkomen de stand van ons leven. Het aantal opdrachten dat ik krijg bepaalt of we nog uit eten kunnen en of we kunnen sparen.

„Ik ben degene die onze inkomsten en uitgaven zal bijhouden. De beslissing om dat te gaan doen, ontstond door onze vakantie in Portugal. We hadden 3.000 euro gespaard. De uitkomst van dat bedrag gedeeld door het aantal dagen was het dagbedrag dat we konden besteden. Dat werkte heel goed, want we dachten veel minder vaak dan normaal: hè, waar is dat geld gebleven?

„Ik denk niet dat het leven duurder wordt met een baby, in elk geval niet in het begin. Ik houd van koken en heb zin om van onze eigen ingrediënten hapjes voor de baby te maken. Ik ga geen kant-en-klare babyvoeding kopen, dus dat bespaart.

„Maar voor ik me echt verdiep in de financiële consequenties van een baby wil ik eerst onze geldzaken op een rijtje krijgen en het huis kopen. Dat laatste voelt voor mij dubbel: een hypotheek legt meer druk op mijn werk, omdat het een vaste last is. Maar het geeft ook zekerheid. We zijn, als het huis van ons is, niet meer afhankelijk van Jeroens vader. Bovendien ben ik al verliefd op dit huis sinds ik Jeroen hier voor het eerst bezocht.”