Winkel als een videospelletje

Na het aanmelden vliegt de bezoeker van Zegna inSTORE, een 3D-internetwinkel, door een metropool vol wolkenkrabbers.

Wat

Zegna inSTORE, de iPad- en iPhone-app van het Italiaanse mannenmodewerk Zegna. Met de nodige fanfare gingen de deuren van deze digitale winkel op 23 juni open: de Italianen gaan er prat op de eerste 3D-internetwinkel te hebben geopend. Zegna (een familiebedrijf met 7.000 werknemers, 500 winkels en bijna 1 miljard euro omzet) heeft in elk geval fiks geïnvesteerd. Dankzij de hulp van James Lima, betrokken bij Avatar en vele andere geavanceerde Hollywoodproducties, lijkt de winkel op een videospelletje. Met vingerbewegingen kan de bezoeker door de winkel ‘lopen’, kleren van alle kanten bekijken en filmpjes van modeshows afspelen.

Wat hebben ze

Een selectie uit het aanbod van de Zegnawinkels. Van elegante driedelige kostuums voor modebewuste directieleden tot luxueuze vrijetijdskleding, gestreept ondergoed en leren attachétassen. De gemene deler: mooie, soepel vallende stoffen en een voorbeeldige afwerking. Niet zonder reden maken Gucci, Yves Saint Laurent en Tom Ford al jaren gebruik van de acht Zegna-ateliers.

Hoe ziet het eruit

Na het aanmelden vliegt de bezoeker door een metropool vol wolkenkrabbers. In het hart van de stad, ver boven een groot park, hangt een toren met de Zegna-winkel. Actrice Milla Jovovich, het voormalig fotomodel met de groene ogen, wijst de bezoeker (in het Engels) de weg. De winkel telt twee etages met verschillende afdelingen. Wie de jacks en sweaters van Zegna Sport bekijkt, wordt getrakteerd op een testosteronmuziekje. Bij de klassieke lijn van Ermenegildo Zegna klinken strijkers.

Net als in de echte Zegna-winkels is in het digitale interieur de hand van Peter Marino zichtbaar. Voor allerlei luxemerken maakt de Amerikaanse winkelarchitect opulente interieurs met veel natuursteen en hout.

De kleding wordt getoond door dressmen die pirouettes maken. Dat wil zeggen: het lijkt alsof ze ronddraaien. Ze zijn gefilmd op een draaiend plateau, zoals te zien is op een making-of film die op de tweede etage van de winkel aangeklikt kan worden.

Voor wie

Voor wie geen tijd heeft voor een bezoek aan de Zegna-flagshipstore in de PC Hooftstraat in Amsterdam. En voor wie zich deze kleding veroorloven kan. Een nerveus gesneden onderbroekje komt op 35 euro, een blauwe katoenen pyjama op 180 euro. De zakenman die een lichtgrijs driedelig pak uitkiest, een overhemd met das, een paar veterschoenen en een wollen jas is met een paar vingerbewegingen ruim 7.000 euro armer.

De premier van Australië raakte onlangs in opspraak. In tegenstelling tot zijn voorgangers droeg hij in het parlement geen pak van een Australische kleermaker, maar een kostuum van Zegna.

    • Arjen Ribbens