Wars van drakerigheid

Downton AbbeyNed. 2, 19.55 - 21.12 uur

Het tweede seizoen van de Britse landhuissoap Downton Abbey staat in het teken van het nieuwe tijdperk dat aanbreekt rond de Eerste Wereldoorlog. Downton Abbey won dit jaar een Emmy voor beste tv-serie en dankt een deel van zijn aantrekkingskracht aan de spanning die het standsverschil oplevert tussen de mensen die in het grote huis met elkaar samenleven.

De reeks is een verbeterde remake van het legendarische Upstairs, downstairs, dat eind jaren zeventig als De Familie Bellamy werd uitgezonden in Nederland. En waarvan overigens inmiddels een echte remake in de maak is.

De butler Carson die aan het hoofd staat van de staf in Downton Abbey waakt net als zijn voorbeeld Hudson pijnlijk nauwkeurig over het instand blijven van de verschillen tussen de standen. En de Earl of Grantham is al net zo’n goeiige, fatsoenlijke gentleman als de Viscount Bellamy of Haversham. Beide series maken vaardig gebruik van negentiende eeuwse keukenmeidenroman-procédé’s als ingewikkelde intriges met onverwachte wendingen, strijd tussen ‘goede’ en ‘slechte’ personages, onmogelijke liefdes en happy endings.

Scenarioschrijver Julian Fellowes leent voor zijn Dowton Abbey gretig verhaalmotieven uit The English Patient, Brideshead Revisited en de Jeeves-boeken van P.G. Wodehouse, waarop de pittige douarière Grantham gebaseerd lijkt.

De serie ontkomt aan drakerigheid door te spelen met historische feiten (het uitmoorden van de Russische tsarenfamilie). Maar ook door het script dat met veel plezier geschreven is, zoals blijkt uit kleine opmerkingen, als die van Lady Mary tegen haar nouveau riche verloofde: „Jouw soort koopt nieuw huisraad, mijn soort erft het.”

Frank Vermeulen

    • Frank Vermeulen