vraag het de thuiskok

Marjoleine de Vos beantwoordt wekelijks vragen over koken.

Mijn man kwam thuis met verse dadels, mooie gele vruchten aan een steeltje... Om zo te eten niets aan, harde smaakloze vruchten. Wat kan je ermee doen om er toch iets aardigs van te maken: koken, stoven, ik heb geen idee. U wel?

Joky Schoute-Jansen

Verse dadels zie je wel vaak en ze zien er mooi uit, zo geel. Maar zoals u schrijft: er is niets aan.

Het probleem is er eigenlijk geen, want de oplossing komt vanzelf. Laat je de dadels liggen, dan drogen ze en worden ze vanzelf rijper en zoeter (en bruiner en rimpeliger). Het zijn net mensen.

Verse dadels worden ook wel ingevroren, dat maakt ze ook zoeter. Na een nacht in de diepvries zijn ze een stuk genietbaarder, lees ik, maar ik moet eerlijk zegen dat ik dit niet uit eigen ervaring heb. Ze zijn daarna niet meer onbeperkt houdbaar, zoals gedroogde dadels eigenlijk wel bijna zijn.

Dadels zijn er trouwens in ontzaglijk veel soorten. Ooit las ik in een Marokkaans kookboek dat je op zoek moest naar medjool dadels. Dat bleek een goede tip: dikke, honingachtige, heerlijke dadels zijn dat.

Behalve de gebruikelijke dingen met dadels – vullen met verse kaas en/of een walnoot of amandel, omwikkelen met spek en dan bakken (mmmm!) – is een stoofgerecht met dadels ook erg aan te raden. Bijvoorbeeld runderstoofvlees met tomaten, groene paprika en dadels.

Mag ik een vraag stellen over laurier? Die hebben we namelijk vers in de tuin staan, maar ik weet niet goed waar ik de laurierblaadjes allemaal voor kan gebruiken. Ik weet dat het bij gehakt kan (zoals bij goulash), maar we willen juist wat minder vlees eten. Welk gebruik blijft er dan nog over?

Ems Zuidgeest

Verse laurier is geweldig lekker, ineens begrijp je waarom vroeger in elk stoofgerecht een laurierblaadje moest. Als je zo’n blaadje al twee jaar in een potje hebt zitten is de toevoeging zuiver cosmetisch, maar verse laurier is wat anders.

Om te beginnen kunt u de blaadjes uiteraard in (groente)bouillon gebruiken. Verder is een laurierblaadje in het bonenkookwater een aanbeveling, ook aan linzengerechten hebben ze veel toe te voegen. Een blaadje laten trekken in de melk die gebruikt wordt voor aardappelpuree is heel smakelijk.

Groenten kunnen ook gemarineerd worden, bij voorkeur als ze net gekookt zijn en in die marinade kunt u laurierblaadjes een rol laten spelen. Denk bijvoorbeeld aan gekookte bloemkool die nog warm in een mengsel van olie, citroen, laurier en peper en zout gegooid wordt.

Heeft u ook een vraag over koken? Stuur een mail naar thuiskok@nrc.nl

    • Marjoleine de Vos