Time Warner wil Endemol kopen

Time Warner probeert het Nederlandse televisiebedrijf Endemol over te nemen. Het Amerikaanse mediaconcern heeft een niet-bindend bod uitgebracht op de producent van onder meer Big Brother en Deal or no deal.

Een woordvoerder van Endemol bevestigde het bod gistermiddag tegenover persbureau Reuters. Volgens een anonieme bron zou Time Warner 1 miljard euro bieden: 600 miljoen om schuld af te lossen en 400 miljoen voor nieuwe aandelen.

Time Warner wil zijn internationale televisieactiviteiten uitbreiden en nam de afgelopen maanden enkele Europese productiebedrijven over. De Amerikanen kochten eind september ook het Nederlandse BlazHoffski, dat onder meer de programma’s Hello Goodbye, Keuringsdienst van Waarde en Toren C produceert.

Met Endemol zou Time Warner de grootste onafhankelijke tv-producent van de wereld in handen krijgen. Endemol, in 1994 opgericht door Joop van den Ende en John de Mol, bezit tachtig bedrijven in 31 landen, waaronder de belangrijkste televisiemarkten.

Het bod van Time Warner is het eerste openlijke bod op Endemol sinds 2007. Het productiebedrijf kwam toen in handen van drie partijen: het Italiaanse Mediaset, eigendom van de familie Berlusconi, de investeringsmaatschappij van zakenbank Goldman Sachs en het Nederlandse Cyrte Investments (Delta Lloyd). Cyrte beheert onder meer geld van John de Mol.

Deze drie aandeelhouders kochten Endemol voor 3,4 miljard euro; 2,8 miljard euro daarvan plaatsten zij terug op de balans van het bedrijf.

Endemol kan door de schuld nauwelijks aan zijn financiële verplichtingen voldoen en heeft van zijn schuldeisers tot 15 november de tijd gekregen een oplossing te verzinnen.

Afgezien van de schuldenproblematiek gaat het goed met Endemol, benadrukt het bedrijf bij herhaling. Er dreigt zelfs een overnamegevecht te ontstaan omdat ook aandeelhouder Mediaset met de Italiaanse investeringsmaatschappij Clessidra zou samenwerken om Endemol geheel in handen te krijgen.