thuiskoknieuws

Griekse olijfolie

Griekse olijfolie is veelal aan de groenige kant en heeft een wat grassige smaak. Het is buitengemeen lekkere olijfolie, maar je ziet hem verhoudingsgewijs weinig, veel minder dan Italiaanse. Volgens Griekse olijfolieproducenten heeft dat te maken met de Griekse wetgeving: zij mogen zelf hun olie niet verkopen, dat mogen alleen handelaren doen. Die handelaren zijn niet per se Grieken: bij sommige olijfoliecorporaties kopen Italiaanse handelaren de olie op en brengen die als Italiaanse olijfolie op de markt. Desalniettemin verkopen de grote supermarkten allemaal wel Griekse olijfolie, vaak van het huismerk. Die van Albert Heijn is bijzonder lekker.

Zoetigheden

Het zoete toetje is niet een heel typisch Grieks fenomeen. In restaurants krijgen gasten vaak wat fruit toe en soms een stukje halva (van amandelgries gemaakte stijve pasta). Voor zoetigheid gaat men naar de zacharoplastio, de banketbakkerij, waar behalve taartjes ook drank wordt verkocht. In het gebak worden veel noten en honing verwerkt. Het Griekse gebak vertoont erg veel overeenkomsten met het Turkse, dus wie een Griekse maaltijd toch met iets zoets wil besluiten kan heel goed bij de Turkse bakker terecht voor de ook in Griekenland populaire baklava of kadaïfi.

Peulvruchten

In mediterrane landen worden veel meer peulvruchten gegeten dan hier. Om een of andere reden hebben ze het aura van saai en veel werk gekregen. Ten onrechte. Bonen koken zichzelf, daar heb je weinig omkijken naar, als je maar niet vergeet ze tijdig in de week te zetten. En ze zijn zo lekker als salade, als smeuïge cassoulet, als Griekse fassolada (witte bonensoep) of als pasta met kikkererwten (pasta e ceci). De stichting Urgenda (een landelijke stichting met als missie Nederland sneller duurzaam maken) en de Bruine Bonen Bende, opgericht door een paar culinair bevlogenen, zijn een bonenestafette begonnen die inmiddels op Twitter in volle gang is: deelnemers eten zelf twee dagen drie keer per dag bonen en schrijven, bloggen of twitteren erover. De estafette eindigt op 11-11-11 op de Dag van de Duurzaamheid.

De bonenestafette zorgt voor veel recepten, via twitter #bonenestafette, en op www.bruinebonenbende.nl.