Teeven citeerde selectief uit onderzoek

Staatssecretaris Teeven (Justitie, VVD) winkelde selectief in een wetenschappelijk onderzoek naar streng straffen. In een persbericht zei hij deze week dat onder ‘de’ bevolking breed draagvlak is voor verplichte minimumstraffen na recidive.

De onderzoekers schrijven vandaag in de opiniebijlage van deze krant dat Nederlanders juist radicaal van mening verschillen over de gewenste strafmaat en strafkeuze. De verschillen zijn zo groot dat er voor iedere denkbare strafkeuze, mild én streng, steun is maar ook weerstand. Van een breed draagvlak voor strenger straffen en dus voor het beleid van Teeven is geen sprake.

Uit het onderzoek blijkt dat de taakstraf bij de burger verrassend populair is. Gevraagd om twaalf delicttypen te bestraffen, legt hij de taakstraf het vaakst op – ook bij zedendelicten. De Tweede Kamer ging juist onlangs akkoord met een voorstel van Teeven om de ‘kale taakstraf’ bij ernstige gewelds- en zedenmisdrijven af te schaffen. De onderzoekers concluderen dat de burger daaraan dus geen behoefte heeft.

Veel media namen deze week de strekking van het persbericht van Justitie – „Bevolking steunt strenger straffen” – over. De Raad voor de Rechtspraak presenteerde het onderzoek daarentegen onder de kop „Variatie in gewenste strafzwaarte groot”, de Radbouduniversiteit als „In Nederland geen consensus over hoe te straffen”. Geen enkel medium nam deze invalshoek over.

Tweede Kamerlid Gersthuizen (SP) noemde het persbericht van Teeven deze week „echt heel erg”. De staatssecretaris reageerde met de mededeling dat „het onderzoek een bevestiging is van iets wat ik van mensen hoor als ik in de tram zit.”

Burgers straffen niet strenger dan rechters: Opinie & Debat, pagina 7