Syrische minister: hopelijk trekken we morgen al onze troepen terug

“Syrië meent wat het zegt en we zullen ons houden aan het akkoord met de Arabische Liga.” De woorden van onderminister Abdulfattah Ammura stonden nog nauwelijks gedrukt of de eerste nieuwe berichten van gedode demonstranten kwamen naar buiten.

Woensdag kwam de regering van Bashar al-Assad tot overeenstemming met de Liga. Alle tanks en militairen zouden zich terugtrekken uit de steden, politiek gevangenen kwamen vrij en internationale organisaties en media mochten het land in. In de dagen daarna, ook vandaag weer, zijn demonstranten in onder meer Homs gedood door tankraketten.

“Als we iets overeenkomen, houden we ons daaraan”, zegt Ammura vandaag in de Britse krant Daily Telegraph. De onderminister van Buitenlandse Zaken zegt dat Syrië “hard werkt” om de beloften na te komen. “Dat zal spoedig gebeuren, hopelijk morgen al.”

In het interview zegt Ammura dat vandaag of morgen in elk geval enkele gevangenen worden vrijgelaten. Echter, hij hield ook een slag om de arm aangaande het akkoord met de Arabische Liga. “Alle partijen

“De regering en het leiderschap zijn zeer enthousiast over de uitvoering van de overeenkomst. Maar het is de verantwoordelijkheid van elke overheid om haar burgers te beschermen tegen gewapende groepen. En het is heel duidelijk dat er gewapende groepen zijn die de veiligheid in Syrië bedreigen.”

    • Jules Seegers