Strijd met de gestrande Stillen uit de ruimte

None

The Eventseizoen 1,22 afleveringen,€ 47,99

De verkopers van The Event weten wat ze doen door achter op de dvd-doos te zetten dat de serie een mix is van Lost en 24. Het is helemaal waar, en kennelijk is kopieergedrag niet iets om je voor te schamen.

Het bastaardkind is een complexe actiethriller met een flinke sciencefictioncomponent, inventie f en knap in elkaar gezet. Net als in Lost gaat het om de vraag wie de Anderen zijn. Zij zijn al onder ons, maar wie zijn ze en wat willen ze? Het speelveld is niet als in Lost een eiland, maar de hele wereld.

Van Lost komen de lange flashbacks die de personages een achtergrond geven. Dat achter de eerste golf aanvallers een veel groter complot schuilt, komt van 24. En van die serie weet je: bij de good guys zitten mollen. The Event verrast met de late onthulling van een supermol in de boezem van de regering.

Het leentjebuur spelen is overkomelijk doordat het verhaal voortdurend onverwachte bochten en afslagen neemt, het tempo hoog ligt en de vormgeving ambitieus is, inclusief knallende effecten.

De Anderen zijn schipbreukelingen, in 1944 neergestort in Alaska met hun ruimteschip en sindsdien door de Amerikaanse regering in het geheim gevangen gehouden. Niet allemaal, want een flinke groep kon ontsnappen. Zij zijn de Anderen onder ons, de Stillen, want ze bouwden zonder op te vallen een eigen leven. Ze zijn net mensen, met één cruciaal verschil dat hen op de lange duur verraadt: ze worden niet ouder. Als president Martinez (Blair Underwood) de bijzondere gevangenen wil vrijlaten, wordt dat voorkomen door een aanslag op zijn leven. De Stillen redden hem. De aanslag is het werk van een derde partij, op de hoogte van het bestaan van de buitenaardse wezens. Hen gaat het om de bron van eeuwig leven.

Hoofdpersoon is computerman Sean Walker (Jason Ritter). In zijn zoektocht naar zijn gekidnapte vriendin transformeert hij tot een actieheld die langzaam zicht krijgt op de reikwijdte van alle raadsels.

Ondanks de 15 uur die The Event duurt, blijft de spanning intact. De vertelwijze wordt gaandeweg wel rechtlijniger. Na aflevering 10 besloten de makers de flashbacks te schrappen. Het zinderend slotbeeld rondt het eerste seizoen fraai af en doet de kijker snakken naar het vervolg, maar zender NBC laat weten geen tweede seizoen te maken. Zoals vaker gaan er geruchten dat andere zenders de serie willen overnemen, maar voorlopig belandt The Event op het kerkhof van te vroeg overleden televisieseries.

Ron Rijghard

    • Ron Rijghard