Sportweekend: eindelijk schaatsen, Utrecht-Ajax en de NYC marathon

De ploegenachtervolging: het zorgenkindje van de Nederlandse schaatsbond.

Volkssport nummer één (of is dat voetbal?) gaat weer van start! Dit weekend is de eerste grote schaatswedstrijd, het NK afstanden, en Sven Kramer is erbij.

“Het begeleidingsteam voor de ploegachtervolging ligt al uit elkaar voordat een meter is geschaatst. Oud-toppers als Ard Schenk en Rintje Ritsma bekritiseren de KNSB, die onvoldoende zou luisteren naar de schaatsers. Zijn nieuwe onderdelen als massastart of teamsprint de oplossing de sport te ontdoen van een verondersteld saai imago? Niemand is het eens.”

NRC-sportredacteur Maarten Scholten vatte het gisteren goed samen. Wat zou Nederland zijn zonder geleuter en gezeur, wat is de schaatssport zonder conflict? Maar toen gisteren in de namiddag de eerste schaats weer gleed, was alles weer vergeten. Voor even.

Het hele weekend live op Studio Sport en nos.nl. Hier de uitgebreide vooruitblik op het nieuwe seizoen:

The New York City Marathon

Zeker niet kinderachtig is hét evenement van New York dit weekend. Daar wordt de jaarlijkse marathon weer gelopen. Niemand minder dan ING vond ergens nog een potje met geld om deze prestigieuze wedstrijd te financieren. En zo krijg je als winnaar 95.000 euro en wie ‘m al eens eerder op zijn naam schreef zelfs bijna 150.000.

De route leidt van de start op Staten Island via illustere namen als Brooklyn, Queens en de Bronx naar de finish in Central Park op Manhattan.

Na Simoncelli gaat het racen weer verder

De motorsport probeert dit weekend weer de draad op te pakken na de dramatische dood van coureur Marco Simoncelli. Twee weken na de zwarte Grand Prix van Maleisië worden de gashendels voor de laatste keer dit seizoen opengetrokken in Valencia.

Coureur Loris Capirossi rijdt zondag zijn laatste race. De Italiaan, wereldkampioen in de 125 en 250cc-klasse, debuteerde in 1990 in het GP-racen om een imposante carrière neer te zetten. “Eigenlijk heeft niemand zin om de baan op te gaan, maar we doen het voor Marco en alle fans”, zo maakte Capirossi duidelijk dat zijn afscheidswedstrijd geen feestje zal zijn.

Interview met Capirossi op TT Circuit Assen:

FC Utrecht ontvangt rivaal Ajax

In de Eredivisie is de wedstrijd van de week toch wel die tussen de bittere rivalen FC Utrecht en titelhouder Ajax. Vorig jaar werd dat zomaar 3-0 voor de thuisploeg. Utrecht zat er bovenop en liet Ajax geen moment in het spel komen. Indrukwekkend was dat, maar onwaarschijnlijk dat dit geintje herhaald wordt. Utrecht is niet meer de ploeg van vorig seizoen en Ajax lijkt met zeges op Roda (0-4) en Zagreb (4-0) in vorm.

http://youtu.be/wkzZOFqCLbE

    • Jules Seegers