Spijt van je carrière? Doe er nu wat aan!

„Ik (41 jaar) ben de belangrijkste kostwinner in ons gezin, maar ik baal van mijn baan. Ik zou iets zinvols willen doen of studeren, maar dat ligt moeilijk met drie kinderen, een hypotheek en een parttime werkende partner. Hoe kom ik hieruit?”

Nederland heeft massaal spijt van zijn loopbaan. Maar liefst vijftig procent van de werknemers zou iets totaal anders kiezen, wanneer men de carrière kon overdoen.

Dit trieste feit blijkt uit onderzoek van Jobtrack.nl en Intelligence Group. Maar radicaal veranderen durft slechts een enkeling. Meestal blijft het bij dromen en spijtig terugdenken aan vroeger. Wat deed je van je eerste salaris toch veel leuke, overzichtelijke dingen. Eerst alleen, later samen. Toen kwam er een huis met hypotheek, een kind, een verbouwing, een nieuwe auto, een promotie, opslag, een groter huis, meer hypotheekschuld, pensioenpolissen, meer kinderen, weer promotie et cetera. Tot je op je 41ste bedacht dat je eigenlijk vooral zwoegde voor je baas (winst maken), geldbedrijven (schulden aflossen, verzekeringspremies betalen), de overheid (belasting betalen) en misschien onbewust zelfs voor buren en collega’s, om mee te kunnen doen.

Wat doe je eraan? Hoe regel je op je 41ste een complete makeover van je leven? De meeste mensen weten het niet, durven het niet en tobben voort. Wie een ander bestaan wil, moet namelijk twee flinke hordes nemen. Ten eerste moet je ontdekken wat je wél wilt. Vervolgens moet je die wens financieel haalbaar maken, samen met je gezin. Toch kun je de eerste stap meteen zetten. Ons land grossiert namelijk in de loopbaancoaches en zelfhulpboeken. Begin eens met het laatste. Het is niet ondenkbaar dat je, na het serieus doorwerken van één goed loopbaanboek, het licht al ziet.

Wie weet wat hij wil, staat voor de tweede hindernis: hoe ga je dit aanstaande droomleven financieren? Misschien moet je het eigen huis verkopen, minder luxe leven, het werk en de gezinstaken anders verdelen, een opleiding doen of zelfs emigreren.

De meeste mensen durven die dingen niet. Jammer, want er kan veel met wat zelfinzicht, fantasie, tijd, aanpassingen, planning en overleg. Veel inzicht en hulp biedt het boek Life planning. De ontbrekende schakel tussen geld en gevoel van de Amerikaanse auteur George Kinder. Het is een handleiding om financieel volwassen te worden. Een financieel volwassene weet wat hij in het leven wil en begrijpt welke rol geld in zijn leven speelt, waardoor hij de geldzaken kan regelen met een gevoel van rust, vrijheid en zekerheid. Life planning is een van de beste boeken over persoonlijke geldzaken die ik ken.

De persoon die er na het lezen van dit boek toch niet uitkomt, kan terecht bij een financial life planner. Dat is een soort loopbaanplanner met veel verstand van geld. Deze coaches, met RLP (Registered Life Planner) achter hun naam, helpen je ontdekken wat je écht in het leven wilt en daarna om die droom financieel waar te maken. Nederland telt er vele tientallen. Ze zijn te vinden op de website www.kinderinstitute.com. Er is dus geen reden om te blijven hangen in spijt om gisteren en angst voor morgen. Maar je moet wel zelf iets doen.

    • Erica Verdegaal