Een unicum: Ferguson is morgen 25 jaar manager van Manchester United

Alex Ferguson op het veld van Old Trafford, het stadion van Manchester United, vlak voor de wedstrijd tegen Sunderland van vanmiddag. Hij werd geëerd voor zijn 25-jarige dienstverband als manager van de club. Foto AFP / Glyn Kirk

Sir Alex Ferguson is morgen precies 25 jaar in dienst als manager van Manchester United - een unicum in de voetballerij. Hij werd in een kwart eeuw de meest succesvolle voetbaltrainer ooit.

Voor de Britten uiteraard reden om de bescheiden 69-jarige Schot uitgebreid te eren. Naast dat hij voor de wedstrijd van gisteren een tribune naar hem vernoemd kreeg (zie foto onder), gebeurt dat eren ook online.

The Guardian doet dat door zijn ontzagwekkende palmares uit te schrijven: hij won 37 grote prijzen met de Mancunians, waaronder twaalf keer de Engelse landstitel, vijf keer de FA-Cup en tweemaal de Champions League.

Wat maakte hem de beste manager ooit? De Daily Mail vroeg het aan vele voetbalprominenten, onder wie Michel Platini, Fabio Capello en onze landgenoot Jaap Stam, die jaren onder Ferguson het rotsblok in de Manchester-verdediging was.

De Noordtribune van het stadion van Manchester United heet vanaf vandaag de Sir Alex Ferguson Stand. Foto AFP / Glyn Kirk

De Noordtribune van het stadion van Manchester United heet vanaf vandaag de Sir Alex Ferguson Stand. Foto AFP / Glyn KirkDe Noordtribune van het stadion van Manchester United heet vanaf vandaag de Sir Alex Ferguson Stand. Foto AFP / Glyn Kirk

De BBC maakte een kort filmpje van iets meer dan een minuut voor “the great elder of Old Trafford”.

Maar het meest schaamteloos aanbiddend is ‘Red Is The Man’, dit loflied van World Red Army Ft Fabrian Goroncy. U kunt het hieronder luisteren en zelfs via iTunes aanschaffen.

http://www.youtube.com/watch?v=eKHlFdp9_tQ

Na de festiviteiten van vandaag wist de ploeg van Ferguson overigens maar nipt te winnen van Sunderland: 1-0. Stadgenoot Manchester City won vandaag met 3-2 van Queens Park Rangers en blijft koploper in de Premier League. United staat tweede.

Rob Schoof toog voor NRC Handelsblad naar Glasgow, waar Ferguson opgroeide tussen de arbeiders op de scheepswerven langs de Clyde. Voor abonnees: het artikel is hier te lezen.

    • Peter Zantingh