Serie aanslagen in noorden van Nigeria

De Noord-Nigeriaanse stad Maiduguri is gisteren opgeschrikt door een serie aanslagen, die vermoedelijk het werk zijn van de radicaal-islamitische sekte Boko Haram. De aanslagen lijken te zijn gecoördineerd. Er waren nog geen berichten over doden.

Er vonden ongeveer tegelijkertijd vijf afzonderlijke aanslagen plaats. Volgens de politiecommissaris van de staat Borneo vond de eerste explosie plaats rond het middaguur buiten het El-Kanemi Theologisch College, waar ouders hun kinderen opwachtten. Ooggetuigen zagen ambulances zeker zes gewonden afvoeren.

Een korte tijd later probeerden zelfmoordterroristen in een zwarte SUV het hoofdkwartier van het leger en de veiligheidsdiensten in Maiduguri binnen te dringen, zei legerwoordvoerder Hassan Ifijeh Mohammed. De wagen kwam echter niet door de poort en de explosieven werden buiten de legerbasis tot ontploffing gebracht. Volgens de legerwoordvoerder raakten een paar militairen lichtgewond.

Mohammed zei dat er op drie andere plaatsen in in Maiduguri explosies waren, maar dat niemand is omgekomen. Het is de vraag of dit waar is, want regeringsfunctionarissen bagatelliseren dit soort aanslagen vaak uit politieke overwegingen. De verklaring van Mohammed kon niet worden geverifieerd.

Ook in Damaturu, de hoofdstad van de noordelijke staat Yobe, ontplofte een krachtige autobom bij een kantoor van het leger. Damaturu ligt 130 kilometer ten westen van Maiduguri. Ook hier waren gisteravond nog geen berichten over slachtoffers.

De aanslagen zijn niet opgeëist, maar de verdenking gaat uit naar Boko Haram, dat moorden en aanslagen pleegt rond Maiduguri. Daarbij zijn dit jaar 240 mensen gedood. (AP)