Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Peres ziet weinig tijd meer voor Iran in nucleair conflict

Peres gaf te kennen dat hij betwijfelt of de leiders van de grote landen wel willen overgaan tot hardere maatregelen tegen Iran. Foto AP / Petros Karadjias

De internationale gemeenschap is steeds meer geneigd een militaire in plaats van diplomatieke oplossing te vinden voor de impasse over het atoomprogramma van Iran. Dat zei de Israëlische president Shimon Peres gisteravond op de landelijke zender Channel 2. “Alle veiligheidsdiensten waarschuwen voor een tikkende klok. Er is niet veel tijd meer. Het lijkt erop dat Iran binnenkort een eigen atoomwapen zal hebben”, zei Peres.

Volgens Peres moeten wereldleiders hun beloftes nakomen om tegen elke prijs Iran te stoppen. “Er is een lange lijst van dingen die gedaan kunnen worden en die bestaat niet louter uit het opleggen van sancties”, aldus Peres. Hij ging hier verder niet op in. Gisteren kwam al naar buiten dat de Verenigde Staten Iran als een grotere bedreiging zouden zien dan Al-Qaeda.

Enkele dagen geleden uitte premier Benjamin Netanyahu ook al zijn verontrusting over het Iraanse atoomprogramma en bekend is dat binnen het kabinet wordt gesproken over de mogelijkheid van pro-actief militair ingrijpen tegen Iran.

Woensdag deed het Israëlische leger een succesvolle test met een ballistische langeafstandsraket. De raket, van het type Jericho, kan worden uitgerust met een nucleaire lading en heeft een zo groot bereik dat Iran getroffen zou kunnen worden. Het is de vraag of Netanyahu en Peres in ernst overwegen om Iran aan te vallen of alleen maar proberen de internationale gemeenschap tot een harder standpunt tegen Iran te verleiden. De NAVO nam afstand van een dergelijk voornemen en Iran reageerde direct met een waarschuwing.