Papandreou maakt zich op voor coalitiebesprekingen

Venizelos en Papandreou gisteravond laat terwijl zij de vertrouwensstemming in het parlement afwachten. Foto AFP / Louisa Gouliamaki

De zwaar onder vuur liggende George Papandreou maakt zich op voor coalitiebesprekingen vanmiddag. Onduidelijk is welke partijen daarbij eigenlijk aanschuiven en naar verluidt legt de premier zijn functie neer.

Rond het middaguur staat een ontmoeting tussen Papandreou en president Karolos Papoulias gepland. Het is een eerste aanzet tot het vormen van een coalitieregering. Die moet Griekenland de komende vier maanden door de financiële crisis loodsen tot in februari de reeds geplande verkiezingen worden gehouden. De premier liet vanochtend weten dat het cruciaal is voor Griekenland om een coalitieregering te vormen om het signaal af te geven dat het land gecommitteerd is aan de eurozone.

‘Venizelos neemt stokje over’

De grootste uitdaging van de te vormen regering, die mogelijk is nadat Papandreou gisteravond ternauwernood een vertrouwensstemming overleefde, is het veiligstellen van tranches uit het Europees noodfonds. Hoewel nog steeds niet officieel bevestigd, melden hooggeplaatste bronnen binnen het Griekse parlement aan onder meer AP en The Guardian dat de premier niet meer aan het hoofd zal staan van de interim-regering.

Naar verwachting neemt zijn minister van Financiën Evangelos Venizelos de leiding over. Hij was namens Griekenland hoofdrolspeler in de zware gesprekken met het de trojka - het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank – over de noodhulp. Tevens was Venizelos tijdens de deze week ontstane crisis binnen het parlement toeschietelijker naar de oppositie dan Papandreou en nam de minister afstand van diens plannen tot het houden van een omstreden referendum.

Afwachten wat de oppositie doet

Eerst moet nog blijken dat de Griekse conservatieve oppositie voelt voor een eenheidsregering met de socialistische partijen die nu nog het kabinet vormen. Tot nog toe was hun harde eis dat er versnelde verkiezingen zouden komen.

De trojka is niet van zins Griekenland de nieuwe, en door Venizelos zwaar bevochten, tranche van 8 miljard euro te geven als de regering niet akkoord is met de voorwaarden hiervoor. Die bestaan onder meer uit keiharde bezuinigingen. Griekenland heeft het geld hard nodig om bijvoorbeeld onderwijs en de publieke sector te kunnen bekostigen.