‘Ouderen kopen in de toekomst zorg in met waarde van hun huis’

Schnabel: "Het gevoel van urgentie is er nog niet, maar er komt een moment dat het bespreekbaar wordt dat je je eigen huis aan een bank of pensioenfonds verkoopt, om er je eigen zorg mee te financieren." Foto NRC / Merlin Daleman

Ouderen moeten de waarde van hun woning bij de bank of pensioenfonds verzilveren om hun zorgkosten te betalen. Zo wil Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, het sterk groeiende prijskaartje van ouderenzorg dekken.

Schnabel zegt vandaag in de Volkskrant dat de ouderen in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Voor wie geen eigen huis heeft, wat zou gelden voor de helft van de huishoudens, moet goede basiszorg beschikbaar blijven, aldus de directeur. Hij stelt dat 65-plussers 16,5 procent van de bevolking vormen en 55 procent van het zorgbudget opeisen.

“Gezondheidszorg is ouderenzorg. (…) Als de groep 65-plussers door de vergrijzing groter wordt, stijgt hun zorgbehoefte, hun aandeel in de zorguitgaven en ook het totaal van de zorgkosten.”

Schnabel schetst in het ochtendblad dat bij een ongewijzigd kabinetsbeleid de zorgkosten in 2040 een deel ten grootte van 40 procent van de rijksbegroting opslokken. Nu is dat 20 procent. Schnabel denkt dat er een moment komt waarop de nood zo hoog wordt dat bij de zorguitgaven net zo drastisch wordt ingegrepen als bij het pensioenstelsel is gebeurd.

    • Jules Seegers